Bizarr baleset történt Amerikában: Meteorral ütközött az autó

jak Mongolia east mongolia steppe area domestic yak bos grunniens AGRICULTURE ANIMAL Animals number ASIA CATTLE Day DOMESTIC ANIMAL Eastern Asia flock Large group of animals Mammal Mongolia Nature No People
Háziasított jak (Bos grunniens) Mongóliában
Vágólapra másolva!
A Washington Post adott hírt az Egyesült Államokban még szeptemberben történt bizarr balesetről, amelyben egy jak és egy autó ütközött össze egymással.
Vágólapra másolva!

A Meteor nevű jakot épp a vágóhídra szállították, amikor az állat egy stoptáblánál kirúgta a teherautó hátsó ajtaját és megszökött a járműről.

Meteor kézre kerítésére valóságos hajtóvadászatot szerveztek, de az állatot mintha elnyelte volna a föld. Csak pár nap múlva érkezett a hír, hogy a jakot vérbe fagyva találták meg az egyik út mentén, feltehetőleg elütötték.

Bár a balesetben szereplő járművet nem találták meg, feltételezik, hogy egy kamion lehetett, mert kisebb jármű annyira megsérült volna egy ilyen ütközéstől, hogy nem tudott volna továbbhajtani.

Háziasított jakok (Bos grunniens) Mongóliában Forrás: hemis.fr/CORDIER Sylvain / hemis.fr/Cordier Sylvain / Hemis.Fr

Az eset felhívja a figyelmet egy fontos problémára.

Bár most egy háziállat volt a baleset egyik szenvedő alanya, sajnos az autóutakon haladó járművek a vadvilág egyik legnagyobb vámszedői. De nemcsak az aggasztó, milyen sok kisebb-nagyobb állat leli halálát az utakon, fordítva is súlyos a helyzet. A vadállatok gyakran okoznak súlyos, akár halálos baleseteket is.

Ezért az emberek érdeke is azt diktálja, hogy a vadak számára is minél több biztonságos átkelőhelyet alakítsanak ki. Erre Magyarországon is több pozitív példa van. Ilyenek az autópályák felett átvezető vadátjárók, illetve a békáknak és más állatoknak készült alagutak.