Hatalmas víznyelőrendszert találtak Kínában

2019.11.20. 13:26

A Ráktérítőtől délre fekvő legnagyobb víznyelőrendszert fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a dél-kínai Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen.

A Napo megyei víznyelő klaszter 19 karszt víznyelőből áll - ismertette a kínai, brit és francia tudósokból álló csoport. A víznyelőket föld alatti folyó és barlangrendszer köti össze egymással.

A víznyelők némelyike a tengerszint feletti ezer méter magasan húzódó fennsíkon alakult ki, egy sor víznyelő pedig a föld alatti folyók mentén keletkezett. A víznyelő klaszter felfedezése hozzájárulhat a víznyelők kialakulásának megértéséhez - magyarázta Csiang Csung-cseng, a kutatást szervező Kínai Geológiai Kutatóintézet Karsztgeológiai Intézetének vezetője.

A klaszter víznyelőinek többsége több mint egymillió köbméteres, eredeti vegetációjuk szinte érintetlen, és az emberi tevékenység nagyon csekély hatása érzékelhető környezetükben. Az óriási víznyelők, amelyeket Kínában tienkengnek neveznek, olyan dolinák, amelyek karsztvidékekre jellemzőek. Főleg Kínában, Mexikóban és Pápua-Új-Guineán alakultak ki.

A tienkeng elnevezést 2001-ben Csu Hszüe-ven geológus javasolta a több mint százméteres mélységű dolinákra, mivel ezekre a különleges geológiai képződményekre még nem volt külön szakkifejezés.

(MTI/Hszinhua)