Fantommagzatok rúgását érzi sok anya a terhesség után

terhesség állapotos várandósság
Vágólapra másolva!
Nagyon sok nőnek még a szülés után is olyan érzése van, mintha magzat mozogna benne. Ezeket a fantomrúgásokat akár több évtizeden keresztül is érezheti az anya.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Monash University munkatársa, Disha Sasan egy felmérés keretében 197 szülésen átesett ausztrál nőt kérdezett meg arról, tapasztaltak-e hasonló érzést.

Az eredmények alapján a megkérdezettek 40 százaléka számolt be szülés utáni fantomrúgásokról, amik átlagosan 6,8 évig tartottak. Volt olyan anyuka, aki 28 éven keresztül érzett különös mozgásokat a méhében. A fantommozgásokat érző nők 20 százaléka napi szinten, 40 százaléka heti rendszerességgel érzékelte a „rúgásokat".

Meglepően hangzik, de az első olvasatra kellemetlen tapasztalat pozitív érzelmi hatást (nyugalmat, nosztalgiát) váltott ki a kutatás alanyainak többségénél. Azoknál volt negatív, felzaklató az élmény, akiknél a szülés során komplikációk adódtak, abortuszon estek át, vagy elvetéltek, esetleg a magzat halva született.

– írták a kutatók.

A szakértők egyelőre nem tudják megmondani, mi állhat a fantomrúgások hátterében. Elképzelhető, hogy a jelenség az agy testérzékelésével van összefüggésben.

A várandósság olyan mély hatással lehet az agyra, hogy még a terhesség után is az áldott állapotra jellemző ingereket vár a szervezettől, és ez generálhatja a magzat mozgásának érzését.

A tanulmány részletesebben itt olvasható.