A régészek egy háromezer éves megalitikus templomra bukkantak Peruban, ami nagy valószínűséggel az ősi vízkultusz ápolásának egyik kiemelt helyszíne lehetett. A helyet előszeretettel használták termékenységi rituálékhoz.

A víz az élet legfontosabb elemének számított

A templom a Huaca El Toro régészeti lelőhelyen található, amely Peru északnyugati részén, a modern Oyotún-ban fekszik, a Zaña-völgyben. Ez az első megalitikus vagy más néven „nagy kő" templom, amelyet ebben a völgyben találtak a két folyó között, és amelyek összekapcsolódva a Zaña folyóhoz vezetnek. A megalit az írás előtti történelmi korszak kultúrája, és az ősi kultusz tagjai a vizet istenként imádták, ami nagyban kapcsolódott a termékenységi rituálékhoz.

A régészek egy háromezer éves megalitikus templomot tártak fel PerubanForrás: Museo Tumbas Reales de Sipán

Emiatt a templomot valószínűleg egy olyan területre építették, ahol az új folyó kanyargott, ezzel is megjelölve egyfajta „területi szimbolizmust" – mondta Edgar Bracamonte, a perui Sipan Múzeum Királyi Síremlékeinek Múzeumának régésze, aki részt vett az ásatásokban. – A víz az élet legfontosabb elemének számított, és ebben az időben a vízhez való hozzáférés igencsak nehézkesnek bizonyult.

A templom építése mintegy 3 000 évvel ezelőttig nyúlik vissza, amikor az építmények a halottak ülőhelyéül szolgáltak, amikor a faluba látogattak, de az élők is használták őket. Maguk a megalitok ugyanis összekötő kapcsot jelentettek az élők és halottak között.

Több mint húsz síremléket fedeztek fel a templomban

A templomot különféle, nagy méretű, faragott sziklák felhasználásával építették, amelyeket a körülbelül három kilométer távolságra fekvő hegyekből mozgattak a területre. A régészek úgy gondolják, hogy a templomot időszámításunk előtt körülbelül 250 körül elhagyták, majd hosszú ideig temetkezési helyként használták, majd 1300 körül újból elfoglalták az úgynevezett Chumy emberek.

Három kilométerről hozhatták a köveket a templom építéséhezForrás: Museo Tumbas Reales de Sipán

A templom folyók közötti elhelyezkedése és az ősi emberek által, az esős évszakok előrejelzésére használt környező kis kutak jelenléte megmutatja a víz fontosságát a megalit kultúrában élő emberek számára – mutatott rá Bracamonte.

A régészek összesen huszonegy síremléket fedeztek fel a templomban. Közülük húsz a Chumy néphez tartozott, míg az egyik egy korabeli, felnőtt férfi temetkezési helyéül szolgált. Ebben az időszakban a testeket keletről nyugati irányba temették, mint egyfajta áldozatot az isteneknek. A feltárások szerint a templomot három szakaszban építették, valamikor időszámításunk előtt 1500 és 100 között.