Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában

Megmérgezett elefánt teteme Indonéziában (korábbi felvétel).
Megmérgezett elefánt teteme Indonéziában (korábbi felvétel).
Vágólapra másolva!
Újabb szumátrai elefánt tetemére bukkantak Indonéziában egy olajpálma-ültetvényen. Az állatot megmérgezték, vagy árammal ölték meg. A héten ez a második eset, hogy a súlyosan veszélyeztetett fajhoz tartozó állat tetemére bukkantak az indonéz hatóságok.
Vágólapra másolva!

A világon mindössze 2400-2800 szumátrai elefánt (Elephas maximus sumatranus) maradt, így a faj a kihalás szélére sodródott a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

A 25 éves, háromtonnás nőstény elefánt maradványait egy Aceh tartománybeli ültetvényen találták szerdán,

ekkor az állat már nagyjából egy hete halott lehetett a természetvédelmi hatóság állatorvosai szerint.

Megmérgezett elefánt teteme Indonéziában (korábbi felvétel). Forrás: Facebook/WWF

Ahhoz, hogy biztosat tudjunk mondani, laboratóriumi vizsgálatokra van szükség - mondta Agus Aryanto, a helyi rendőrség egyik vezetője, aki hozzátette, hogy az elefántok gyakran hatolnak be az ültetvények területére, főként az esős évszakban, hogy az olajpálma gyümölcsét leegyék.

A héten egy külön csapat foglalkozott azzal, hogy megakadályozza az állatok emberi településekre való betörését.

Ahogy arról az Origón is beszámoltunk róla, a héten egy agyarától megfosztott hím szumátrai elefánt tetemére bukkantak Riau tartományban is. Az állatot valószínűleg egy héttel korábban ölték meg, mert a tetem már oszlásnak indult, amikor rátaláltak.

Életterük elvesztése és az emberekkel való konfliktusaik az elmúlt években megtizedelték a szumátrai elefántok számát. Az ázsiai elefánt súlyosan veszélyeztetett alfaja elsősorban Szumátra és Borneó szigetének trópusi esőerdeiben fordul elő. Az orvvadászat és az illegális vadállat-kereskedelem továbbra is virágzik Indonéziában a hatóságok erőfeszítései ellenére.

Az indonéz törvények szerint az orvvadászok akár 10 év börtönbüntetésre és 200 millió rúpia (4,2 millió forint) pénzbírságra is számíthatnak.