A biztos halálból tértek vissza a hosszúszárnyú bálnák

hosszúszárnyú bálna, púpos bálna
A hosszúszárnyú bálnák a csodával határos regenerálódást mutattak
Vágólapra másolva!
Már majdnem elérték a kihaláshoz vezető utolsó lépcsőt, ám az az Atlanti-óceán déli részén élő hosszúszárnyú bálnák innen is vissza tudtak térni. Az új becslések szerint ezen a területen ma már körülbelül 24 900 egyed található, ami a bálnavadászat előtti populáció egyedszámának a 93 százalékát jelenti. Ez a megdöbbentő „feltámadás" a kutatók szerint erőteljes jelzés arra vonatkozóan, hogy valójában semmi sem lehetetlen.
Vágólapra másolva!

Elérték az eredeti egyedszámuk egyharmadát

Az emberek több mint száz éven át vadásztak könyörtelenül a hosszúszárnyú bálnákra, aminek következtében világszerte több mint 300 ezer egyedet pusztítottak el. Nem is csoda, hogy az 1900-as évektől kezdve az Atlanti-óceán nyugati részén élő állatok száma gyors hanyatlásba kezdett és

az 1950-es évek közepére már csak mintegy 450 egyed maradt.

Szerencsére azonban a világ hamar észbe kapott és a bálnavadászat globális moratóriumát érintő rendeletek sorát követően az állatok populáció lassan újra emelkedésnek indultak. 2006-ra a kutatók becslései szerint a területen élő bálnák már csaknem elérték az eredeti egyedszámuk egyharmadát. Több mint egy évtizeddel később ez az adat minden korábban reméltnél is kedvezőbb.

A bálnapopulációk szinte tökéletesen helyreálltak Forrás: UWPhotog/iStock

– mondta Alexandre Zerbini, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) tengerbiológusa.

És bár a bálnapopulációk nyomon követése és a faj egyedszámának modellezése nem könnyű, a téli területeikről és a „korszerű" bálnavadászatról szóló új adatok jóval világosabb képet adnak a jelenlegi állapotról.

Minden adat alátámasztotta az eredményeiket

A modern légi- és hajófelmérések, valamint a bálnavadászatra vonatkozó történelmi adatok mind azt bizonyították, hogy a hosszúszárnyú bálnák populációja ismét virágzik, és a faj már egyáltalán nem veszélyeztetett.

– magyarázta Zerbini.

A hosszúszárnyú bálnák a csodával határos regenerálódást mutattak Forrás: UWPhotog/iStock

Ez azonban szerencsére nem az egyetlen eset: a NOAA 2016-ban arról számolt be, hogy a tizennégy, ismert hosszúszárnyú bálnapopuláció közül kilenc már nem veszélyeztetett.

Nem véletlen, hogy a tengerbiológusok minden eddiginél optimistábbak és bizakodóbbak.

Úgy gondolják, hogy körülbelül még tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a populációk biztosan elérjék újra a „kizsákmányolás" előtti szintet.

– hangsúlyozta a kutató. – Ez egyértelmű példa arra, hogy ha helyesen cselekszünk, akkor bármi lehetséges.

A kutatók első hallásra szinte hihetetlennek tűnő eredményeiket a Royal Society Open Science tudományos folyóiratban publikálták.