Három év után felszínre hozták a tudományos célból az amerikai Oregon partjainál a tenger alá süllyesztett kék bálna (Balaenoptera musculus) csontjait.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatóinak közlése alapján a tervek szerint a csontokat összeillesztik, tanulmányozzák, majd kiállítják.

Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen. Kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén - mondta el Bruce Mate, az egyetem tengeriállat-kutató intézetének tudósa.

A kék bálnák a legnagyobb állatok, melyek valaha éltek a Földön, nagyobbak, mint a legnagyobb dinoszaurusz - mondta Mate.

A bálnamaradványok felszínre emeléseForrás: Michelle Klampe/Oregon State University

"Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra" - tette hozzá.

A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket. Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó, és abba halt bele.

Mate elmondta: a hajóval való ütközés csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már rossz egészségi állapotú volt. Véleménye szerint a hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

A bálnacsontok szortírozásaForrás: Michelle Klampe/Oregon State University

Az elmúlt héten mind a 365 csontot felszínre hozták, köztük az 5,5 méteres állkapocscsontokat és a 2900 kilogrammos koponyát - áll az egyetem közleményében.

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és a zsírokat. A hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása a szakértő szerint nagyjából egy évig fog tartani.

Mate szerint nagyon sok munkába kerül megtisztítani mindent. Nagyon fontos ugyanis eltávolítani az olajat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.

Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.