Kettő darab, körülbelül 2 600 éves, mumifikált oroszlánra bukkantak a régészek Szakkarában egy macskaszobrokkal és macskamúmiákkal teli síremlékben. Ez az első alkalom, amikor egy nagymacska vagy oroszlán kölyök teljes múmiáját felfedezték Egyiptomban.

Gazdagon díszített szobrokat találtak

Meglepő felfedezést tettek a régészek Szakkarában: kettő oroszlán mumifikált testére bukkantak az ősi Szakkara egyik síremlékében.
A leletek elemzése még folyamatban van, de úgy látjuk, hogy az oroszlánok meglehetősen kis méretűek, ami kevesebb, mint egy métert jelent – magyarázta Mostafa Waziri, az Egyiptomi Régiségek Legfelső Tanácsának főtitkára, a kutatók vezetője. – Ebből arra következtetünk, hogy valószínűleg még növésben voltak, amikor elpusztultak.

Ilyen, és ehhez hasonló macskaszobrok is hevertek a sírbanForrás: KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images

A síremlékben három másik, eddig azonosítatlan nagymacska múmiát is találtak a régészek a két oroszlán közelében. A kutatók szerint leopárdok vagy gepárdok lehettek.

A lelőhely emellett körülbelül húsz további, kisebb macskamúmiát is rejtett, és további mintegy száz macskaszobrot egy, a temetkezéshez közeli területen. Ez utóbbiak jellemzően kőből, fából vagy fémből készültek, és „ezek többsége szépen festett, gazdagon díszített, és néhányat aranyozással ékesítettek".

Macskakultusz uralkodott a vidéken

A régészek a szakkarai temetkezési helyen egy masszív, szkarabeusz bogár alakú tárgyat is találtak, amelynek átmérője meghaladja a 30 centimétert, és amely az eddig talált, hasonló tárgyak közül az eddigi legnagyobb.

A feltárások helyszíne SzakkarábanForrás: Ministry of Antiquities

A sírban megtaláltuk Neith, a vallás egyik istennőjének ébenfából készült szobrát, ami segített meghatározni annak a sír korát – mondta Khaled al-Anani, az egyiptomi régészeti miniszter. – Neith ugyanis Sais városának volt az istennője, amely Egyiptom fővárosaként funkcionált a 26. dinasztia idején, körülbelül 2 600 évvel ezelőtt.

Hozzátette azt is, hogy a feltárt terület nagy valószínűséggel nagyban kapcsolódott a macskakultuszhoz, hiszen a korábbi régészeti ásatások során már számos macskamúmia és macskaszobor került elő a mélyből.
Úgy tűnik, hogy körülbelül 2600 évvel ezelőtt ezt a területet az egyiptomi macska istennőnek szentelték, Bastetnek és fiainak, valamint az oroszlán istennek, Miysisnek – mutatott rá Anani.

És bár láthatóan a macskák uralták Szakkara ezen részét, nem kizárólag őket istenítették: a környéken végzett korábbi régészeti ásatások során a régészek más állatok, például madarak múmiáira bukkantak. További nem messze innen található Egyiptom legrégebbi piramisa.