Dohányzik? Biztosan tapasztalta már, hogy a nikotin idegenkedést, de közben örömet is kivált az agyban. Ha azonban a szerves vegyülettel szembeni vonzódásért felelős idegsejteket célozzuk meg, azok révén igen hatékony leszokást segítő gyógyszerek állíthatók elő.

A nikotin addiktív tulajdonságait vizsgálták

Sokan állítják, hogy az első cigarettájuk elszívása után úgy érezték magukat, mintha két hetes szennyes ruhát kóstolgattak volna. Nem ritka ilyenkor a szédülés, fejfájás sem. A második cigaretta nem sokban különbözik ettől, a szervezet mégis könnyebben tolerálja. Ám minél többet szívnak el, annál „kellemesebbé" válik az érzés. Egy most publikált tanulmány azt is megmagyarázta, hogy

azok az emberek, akik épp csak elkezdtek dohányozni, gyakran undort éreznek és egyfajta elutasítást.

Ez pedig potenciálisan új módszerekhez vezethet a dohányzásról való leszokáshoz.

Nagyon nehéz a leszokás a dohányzásrólForrás: Pixabay

A nikotinnak kettős válasza lehet az agyban: egyrészt jutalomreakciót vált ki, amit örömként élünk meg, másrészt pedig undorral jár – mondta Taryn Grieder, a Torontói Egyetem kutató munkatársa és idegtudományi oktatója, aki az elmúlt évtizedben a nikotin addiktív tulajdonságait vizsgálta.

Ezt a sajátos kettős hatást korábban a nikotinreceptoroknak a különböző agyi régiókban történő aktiválódásának tulajdonították.Grieder és munkatársai azonban kimutatták, hogy mind a jutalom, mind az elutasítás válaszokat két különböző neuronpopuláció generálja, amelyek ugyanazon agyi régióban találhatók.

Serkenti az öröm és az idegenkedés érzését is

A két idegválasz az agy úgynevezett ventrális tegmentális területén (VTA) található, míg az agy középső része a mezolimbikus dopamin útjának részét képezi, aminek a „jutalmazási rendszer" fontos része.

Az alkalmi dohányzás sem kockázat nélküli tevékenységForrás: Dreamstime

Most már tudjuk, hogy a nikotin az ugyanazon a területen található különböző neuronpopulációkat érinti, ahonnan az idegsejtek a különböző agyi régiókra terjednek ki – magyarázta Grieder. – A vonzódásnak állandóan ott kell lennie, de valaki minél inkább dohányzik, annál inkább megváltozik a receptorok mennyisége és az agyi jutalmazási rendszer jelző folyamata.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratában publikált tanulmány szerint, amikor valaki megpróbálja az első cigarettáját, a VTA összes nikotinreceptorja aktiválódik. Ez az idegválasz serkenti mind az öröm, mind az idegenkedés érzését.

Az új típusú gyógyszer egészen másra fókuszálnaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Berliner Verlag/Steinach

Az ismételt használat révén az agyi reakció azonban megváltozik, és a dohányzó mindennél jobban vágyhat a nikotin édes, felszabadító vágyára. A kutatók szerint azonban ha sikerülne szétválasztani egymástól a két érzést kiváltó idegválaszt, akkor egy, az „undorra" fókuszáló, azt erősítő gyógyszerrel könnyebbé tehetnék a gyakran igen nehéznek bizonyuló leszokást. Ezzel ugyanis nem az agyi régió jutalmazó, hanem a „riasztó" receptorait aktiválnák, ami ráadásul segíthetne megváltoztatni az agy motivációs rendszerét is.