A European Open Science Cloud (EOSC, Európai Nyílt Tudományos Felhő) megvalósítása az Európai Bizottság támogatásával kezdődött 2015-ben. Az elképzelés lényege, hogy az európai kutatók szabadon hozzáférhessenek a kutatási-fejlesztési munkák folyamán összegyűlt hatalmas adatmennyiséghez.

Az adatbázis, amely több milliónyi kutatót, valamint tudományos és technológiai szakembert szolgál ki egész tudományos karrierje során, 2020-ra válik teljesen működőképessé, jelentették be ma az EOSC budapesti szimpóziumának sajtótájékoztatóján.

„Az EOSC fokozza a nyitott tudomány átalakító erejét" – mondta Ron Dekker, az EOSC végrehajtó bizottságának tagja. „Lehetővé teszi az interdiszciplináris kutatást és stimulálja az innovációt."

Az EOSC konferencia sajtótájékoztatójaFotó: Szabó Gábor - Origo

Az EOSC megbízható és nyílt hozzáférésű környezet a tudományos közösség számára, amely könnyű hozzáférést nyújt a szolgáltatásokhoz az egész kutatási életciklus alatt" – magyarázta Ivan Maric, az EOSC vezető testületének horvát delegáltja.

Az EOSC tudományos konferencia sajtótájékoztatója a Hélia hotelbenFotó: Szabó Gábor - Origo

Az EOSC célkitűzése a következőkben foglalható össze:

  • a globális adatok megtalálásának és hozzáférhetőségének elősegítése;
  • segíti, hogy elismerjék és díjazzák a kutatók adatkezeléssel kapcsolatos jártasságát;
  • segít megoldani a hozzáférési, szerzői jogi és adatok titkosításával kapcsolatos problémákat;
  • lehetővé teszi az eredmények könnyű reprodukálhatóságát és csökkenti a felesleges adatismétlődést;
  • elősegíti az adatok hozzáférését az innováció számára.
Dr. Szabó IstvánFotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo kérdésére, hogy miként egyeztethető össze az adatok szabad hozzáférése a profitorientált folyóiratok célkitűzéseivel, dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese azt felelte, hogy folynak a tárgyalások a rendezett hozzáféréssel kapcsolatban, és már sikeres megállapodást kötöttek az egyik nagy tudományos kiadóval, az Elsevierrel.

A sajtótájékoztatón leszögezték, bíznak abban, az EOSC hozzájárul ahhoz, hogy az agyelszívást felváltja majd az agycirkuláció, azaz a kutatók helyben maradva tudnak hatékonyan bekapcsolódni a nemzetközi tudományos életbe.