Mesterséges megtermékenyítéssel fogant rinocérosz született a kaliforniai San Diego Zoo Safari Parkban, idén már másodszor.

Az intézmény közlése szerint az Amani nevű 11 éves anyaállat múlt hét csütörtökön hozta világra az egészséges nőstény borjat. Amani mesterséges megtermékenyítéséhez lefagyasztott hímivarsejteket használtak fel.

A kis rinocérosz már járkál, rendesen táplálkozik és kötődik az anyjához.

Ez a borjú a 100. déli szélesszájú orrszarvú, amely a parkban született és a második olyan, amely mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Az első ilyen borjat, Edwardot, júliusban hozta világra egy másik nőstény.

A borjak születése kulcsfontosságú lépést jelent a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú megmentésére irányuló erőfeszítésekben.

Mára mindössze két, állatkertben élő északi szélesszájú rinocérosz maradt a Földön, mindkettő nőstény. Az utolsó hím példány, Sudan 2018 márciusában pusztult el. A kutatóknak azonban sikerült begyűjteniük és lefagyasztva megőrizniük több hím egyed spermáit, amelyeket az alfaj életben tartásához lehet felhasználni.

Egy nemzetközi tudóscsoport idén szeptemberben jelentette be, hogy két életképes északi szélesszájú orrszarvú-embriót sikerült létrehoznia.