Egy Jordániában található homokkő darab lehet a világ legrégebbi sakkdarabja. A kivételes leletre most bukkantak a régészek. A sakk feltételezhetően Indiából származik, és mintegy 1500 évvel ezelőtt készítették, mielőtt elterjedt volna az egész világon. Ennek ellenére maga a játék, az egyes darabjai és a neve valószínűleg idővel megváltozott.

Nagy valószínűséggel egy bástya figura

Egy apró homokkő darab lehet a legrégebbi ismert sakkfigurája. John Oleson, a American Schools of Oriental Research intézet klasszikus régésze a minap tartott beszámolójában ennek jelentőségét mutatta be.
Az iszlám sakkra való hivatkozása a Krisztus utáni 7. századra nyúlik vissza, ami akkoriban nagyon népszerűnek bizonyult – magyarázta Oleson, aki beszélt egy Humayma nevű helyről is, amely egy ősi, kereskedelmi útvonalon feküdt, amely Ázsiát és Közel- és a Közép-Keletet kötötte össze.

Ezt az ősi sakkfigurát találták a mai India területén a régészekForrás: John Peter Oleson

A faragott, kétágú, amúgy téglalap alakú sakkfigura homokkőből készül körülbelül 1300-1500 évvel ezelőtt, amelybe különböző, szövegre vonatkozó jelzéseket véstek. Oleson szerint a sakk készlet egy darabja nagyban hasonlít más, korai iszlám sakkdarabokra, és nagy valószínűséggel egy bástya (régiesen torony) figura. A Jordánia és a Közel-Kelet régészeti lelőhelyein egyéb tárgyakat is azonosítottak a régészek, amelyek nagyban hasonlítanak a homokkő téglalaphoz. Ezek némelyike fából, mások kőből vagy elefántcsontból készültek.

Nyugatra vitte egy kereskedő

A játék mai verziójában a bástyák középkori erődítményeket szimbolizálnak, például tornyokat vagy falrészeket, és vízszintesen vagy függőlegesen, tehát minden irányban (kivéve átlósan) mozoghatnak tetszőleges számú kihasználatlan négyzeten, amíg akadályba nem ütköznek.

Néha nem könnyű dönteniForrás: pexels.com

A sakk korai iszlám változatában a bástya figurák egy két ló húzta szekeret jelképeztek, hiszen azok faragásai lovakat is ábrázoltak – mutatott rá Oleson. – A korabeli sakkot-táblát és a figuráit valószínűleg a Via Nova Traiana útvonal mentén vitte nyugatra egy kereskedő.

A már említett Humayma az Abbasid nevű család kereskedelmi központja volt, akik több erőfeszítést tettek arra, hogy naprakészek legyenek az iraki és a szíriai eseményekkel és „aktuális trendekkel". És bár nincs egyértelmű, meggyőző bizonyíték ara, hogy a most felfedezett homokkő egy sakk-készlet darabja, minden közvetett jel erre utal. Ez már csak azért is óriási jelentőségű, mert ha a régészek valóban bebizonyítják, hogy ez a kőből készült tárgy tényleg egy sakkfigura, akkor ezzel egy időben kijelenthetik azt is, hogy megtalálták a világ egyik legrégebbi sakk-készletének egy darabját.

Eredményeiket az American Schools of Oriental Research tudományos folyóiratban tették közzé.