Újabb tüdőpestises beteget diagnosztizáltak a Kína északi részén fekvő Belső-Mongólia Autonóm Területen, ami immár a negyedik pestisfertőzéses eset a közelmúltban az országnak ennek a részén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Ez már a negyedik pestises megbetegedés a térségben

A mostani esetben egy pásztor fertőződött meg a betegséggel a mongol határon fekvő Uláncsáb régióban, ami mintegy 500 kilométerre fekszik attól a szintén Mongóliával határos Hszilingol nevű régiótól, ahol a korábbi három beteget regisztrálták.

Balső-Mongóliai tájképForrás: Passportchop

A páciens a helyi kórház közleménye szerint stabil állapotban van, és kezelése jelenleg is folyik.

Őt és a vele kapcsolatba került négy embert szintén karanténba helyzeték, de a betegen kívül egyelőre senkinél nem jelentkeztek tünetek.

A Belső-Mongol Autonóm Terület Kína északi, Mongóliával határos részén fekszik (a térképen világos színnel kiemelve)Forrás: Britannica

A Global Times című kínai pártlap hétfőn közölt cikke szerint Belső-Mongóliában a pestises esetek felfedezése óta óvintézkedéseket vezettek be a fertőzés terjedésének megelőzésére.

Nagyarányú rágcsálóirtásba kezdtek, és karantént rendeltek el

A fertőzések felbukkanásának helyszínein rágcsálóirtást végeztek - mintegy 133 négyzetkilométernyi területen

összesen 140 ezer tonna patkánymérget szórtak szét 17 helikopter segítségével.

Ezen felül a fertőzöttekkel kapcsolatba került embereket megfigyelésre karanténba helyezték, és fertőtlenítették a betegek lakhelyeit és környékét.

A halálos kórt okozó Yersinia pestis baktérium mikroszkópos képeForrás: Wikimedia Commons

A járványügyi hatóság munkatársai továbbá fokozott ellenőrzés alá vonták a területen vadon élő rágcsálókat, és 14, a fertőzést hordozó állatot fogtak be.

A patkányok a legveszélyesebb betegségterjesztők közé tartoznakForrás: Wikmedia Commons

A helyiek között felhívást tettek közzé, melyben felszólítják őket, hogy ne fogyasszanak vadhúst, és lehetőség szerint kerüljék a falvakat, valamint a legelőket.

Vadnyulat evett, pestises lett

A Hszinhua tudósítása szerint az egyik, Hszilingol régióban megfertőződött férfi már gyógyulófélben van. A férfi azt követően kapta el a betegséget, hogy vadnyulat evett.

Kínában utoljára 2017-ben regisztráltak pestisfertőzést, mely halálos kimenetelű volt.

 

Belső-mongóliai életkép. Utoljára 2017-ben regisztráltak pestises megbetegedést KínábanForrás: Pinterest

Az utóbbi évtizedekben azonban a betegség nagyon ritkán ütötte fel a fejét a távol-keleti országban. A fertőzést egy rágcsálókban előforduló baktérium okozza.

(Forrás: MTI/ Hszinhua)