Kórházba került egy férfi Kínában, mert a rosszul elkészített étel miatt galandférgek kerültek az agyába – írja a The Washington Post.

A 46 éves férfi egy étteremben fogyasztott hot pot miatt került életveszélybe. Ez egy Ázsiában széles körben elterjedt étkezési forma, lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg és szedik ki a különféle alapanyagokat. A páciens menüje disznó- és birkahúst tartalmazott.

A lakoma után egy hónappal kezdtek előjönni az első neurológiai tünetek: szédülés, fejfájás, hányinger, epilepsziaszerű szimptómák, izomrángások, habzó száj. MRI-re küldték, ahol kiderült, több elváltozás jelent meg az agyában. Végül neurociszticerkózissal diagnosztizálták, ami azt jelenti, hogy egy galandféregfaj (Taenia solium) mikroszkopikus méretű petéi kerültek a betegbe. Vélhetően a fertőzött hús nem volt kellően átsütve, így a peték nem pusztultak el a főzési folyamat során.

A kép illusztrációForrás: Imaginechina/Chen yuanhong - Imaginechina/Chen Yuanhong

A peték ilyenkor lárvává fejlődnek a testben, és a szervezet különböző részeire (agy, izmok, bőr, szemek) vándorolnak, ahol cisztákat képeznek.

A hasonló fertőzések gyakran végzetesek, a cikkben szereplő férfi azonban szerencsés volt, és a kezelésnek köszönhetően teljesen felépült.