A kék fény mennyiségének váltakozásával segíthet az alvásminőség javításában, az éberség és produktivitás fejlesztésében egy ausztrál tudósok által kifejlesztett fényrendszer.

A rendszer alkalmazható éjszaka működő kórházakban, ahol igény szerint egyes termekben növelhetik, másokban csökkenthetik a kék fény mennyiségét. A kutatók szerint még a vizuálisan nem érzékelt fénynek is hatalmas hatása lehet szervezetünk belső órájára.

A fényrendszer az éberség, biztonság és produktivitás kutatóközpont (Alertness CRC) és a melbourne-i Monash Egyetem szakembereinek közreműködésével két évnyi munkával valósult meg.

Sean Cain, a kutatóközpont munkatársa szerint a kék fény - amelyet az elektromos eszközök, mint az okostelefonok és a táblagépek is kibocsátanak - a legradikálisabb hatással lehet a cirkadián ritmusra, a szervezet biológiai órájára. Éjszaka az elektromos fény nagy mennyisége nagyon összezavarhatja a biológiai órát és zavart alváshoz vezethet, ami egy idő után hatással van az ember egészségére és hangulatára. Részben ezért vannak egészségi problémái a hosszú távon éjszakai munkát végző dolgozóknak" - mondta Cain.

"Ugyanakkor az embereknek ébereknek kell lenniük munkájuk során, főleg akkor, ha biztonsági szempontból kritikus szerepet töltenek be. Ekkor válhat fontossá, hogy több kék fénynek legyenek kitéve" - tette hozzá.

Ennek az egyensúlynak az eléréséhez egy ledekből álló rendszert fejlesztettek: a Biogen beprogramozható arra, hogy változtassa a kék fény mennyiségét egy épületen belül.

Készítői szerint a fényrendszer hatalmas hatással lehet több területen, például a kórházakban, ahol egyes esetekben a nővéreknek ébren és ébernek kell maradniuk, miközben a pácienseknek minőségi alvásra van szükségük.

(MTI/Hszinhua)