Az egész magyar régészet számára komoly megbecsülést szereznek azok a magyar kutatók, akik immár generációk óta végeznek feltárásokat Egyiptomban - mondta Áder János államfő szombaton újságíróknak, miután ellátogatott a Théba nekropoliszában folyó munkálatok helyszínére.

1907 óta vannak jelen magyarok a thébai nekropolisz feltárásán

Magyar régészek 1907 óta végeznek ásatásokat az észak-afrikai országban, a Luxortól nem messze lévő egykori Théba,

vagyis a világ egyik legnagyobb régészeti területén pedig 1983 óta vannak jelen folyamatosan

- ismertette Áder János, akinek személyében először látogat magyar államfő a magyar régészeti feltárások helyszínére, Egyiptomba.

Az Egyiptomban hivatalos látogatáson tartózkodó Áder János köztársasági elnök Bács Tamás, az ELTE BTK Egyiptológiai Tanszéke vezetőjének kalauzolásával megtekinti a magyar régészeti ásatást a thébai nekropoliszban,Forrás: MTI/Kovács Tamás

Aki számít az egyiptológiában, az itt van - fűzte hozzá a számos ország kutatóját vonzó helyszínről -, a terület feltárása pedig Egyiptomot is gazdagítja.

Jelenleg három misszióban vesznek részt magyar archeológusok

Az itt dolgozóknak nem csupán régészeti munkát kell végezniük, de a történelemben, a kultúrtörténetben vagy a vallástörténetben is jártasnak kell lenniük ahhoz, hogy megértsék a falakon talált két-háromezer éves ábrázolásokat, a képek vagy az írások jelentését - értékelte a munkát.

Kákosy László akadémikus (1932-2003), az egyiptológia egyik leghíresebb, nemzetközileg is elismert szaktudósa voltForrás: Wikimedia Commons


A cél, hogy a feltárt kincseket és helyszíneket a nagyközönség is láthassa - mondta a köztársasági elnök.

A thébai nekropolisz leghíresebb leletegyüttese a Királyok Völgye 62-es sírkamrából előkerült Tutanhamon-kincsFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar régészet három misszióval van jelen a nekropoliszban - ismertette Bács Tamás ásatásvezető, az ELTE Egyiptológiai Tanszék vezetője.

Ők az elmúlt harminc évben az egyiptomi Újbirodalom egy festett sírkamra feltárásán dolgoztak.

Annak a korszak kincseit tárják fel, amelyről a legkevesebb tudható - mondta.

Ismeretlen alkirályi sírra bukkantak

A munkák során egy alkirály sírjára is rábukkantak, akinek korábban még a létezéséről sem tudtak, így az sokat elárul az adott kor politikai rendszeréről.

Az Újbirodalom idejéből származó thébai nekropolisz látképeForrás: Wikimedia Commons

A magyarok eredményeit 2009-ben mutatta be egy kiállításon az Egyiptomi Múzeum - emlékeztetett, hozzátéve:

időszerű lehet egy következő tárlat,

a legnagyobb eredmény számukra azonban az lenne, ha a feltárt sírkamrát a nagyközönség is megnézhetné.

A köztársasági elnök megtekintette a thébai régészeti kerültben folyó magyar ásatásokatForrás: MTI

Az államfő négynapos hivatalos egyiptomi látogatása során, pénteken Kairóban egy kopt keresztény templomot is felkeresett, vasárnap pedig ellátogat luxori Szent Pakhomiosz kopt keresztény kolostorba, ahol találkozik a kolostor püspökével.

(Forrás: MTI)