A szívünk védelmében rendszeresen mossunk fogat!

fogmosás
Vágólapra másolva!
Egyre több kutatás igazolja, hogy a jó szájhigiéné több szempontból is fontos: nem csupán a szájunk és a fogunk egészségének megőrzéséhez járul hozzá, hanem az általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.
Vágólapra másolva!

Csökkent a szívelégtelenség kockázata

A rossz szájhigiénia számos negatív hatással járhat: ha nem tisztítjuk meg alaposan a szájüreget, akkor a baktériumok továbbjuthatnak a bélbe és a vérbe, ezáltal gyulladást okozva a testben.

Ez a gyulladás számos problémát okozhat, ideértve a pitvarfibrillációt (rendellenes szívverést) és a szívelégtelenséget. Egy most publikált tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen erős ez a kapcsolat, és hogy a szájhigiénia miként befolyásolja ezeket.

fogmosás Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Az eredmények érdekében a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Rendszer 161 286 résztvevőjét tanulmányozták, akik 40 és 79 év közöttiek, és akiknek nincsenek korábbi pitvarfibrillációs vagy szívelégtelenséggel kapcsolatos panaszuk.

A résztvevők rutinszerű orvosi vizsgálaton estek át, amelyből a szakemberek információkat gyűjtöttek

fizikai tulajdonságokról, valamint a száj egészségéről és a szájhigiénés rutinról. Ezután tíz évig nyomon követték ezeket.

– mutattak rá a kutatók. – Ez a hatás fennáll az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági helyzet, a rendszeres testmozgás, az alkohol, a testtömeg-index és olyan társbetegségek, mint például a magas vérnyomás korrekciója esetén is.

Még egy ok az egészséges szájhigiéniára

Bár a tanulmány nem vizsgálta az ok-okozati összefüggést, a szerzők szerint ennek ellenére a minta mérete miatt az eredmények relevánsnak tekinthetők.

Dr. Bartha Károly bemutatja a helyes fogmosást Forrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

– mondta Dr. Tae-Jin Song, a koreai Szöulban található Ewha Womans Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője, elismerve azt is, hogy csak egy ország résztvevőit elemezték, ami torzíthatja az eredményeket.

A szkeptikusabb kutatótársak szerint például lehetséges, hogy az eredményeket más változókkal is meg lehet magyarázni, mondjuk a családi állapottal, amelyről kimutatták, hogy befolyásolja a kardiovaszkuláris egészséget.

Elismerik, hogy egy kicsit több kutatásra van még szükség a tanulmány okának és következményeinek teljes megértéséhez.

És bár talán túl korai lehet a fogmosás ajánlása a szív egészségének javítása érdekében, ez talán még egy ok az egészséges szájhigiéné fenntartására.