Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráiai bozóttüzek Sydneyben és az ország keleti partvidékén - közölték csütörtökön illetékesek, hozzátéve, hogy a füst és a szállópor marja az emberek szemét és a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő.

Szeptember óta Ausztrália keleti partvidékén több száz bozóttűz ég, amelyek füstje beborította Sydneyt és Brisbane-t. 

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-50341210

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.
Már korábban is okoztak heteken át tartó súlyos légszennyezést a bozóttüzek Sydneyben 1994-ben és 2001 decemberében, 2002 januárjában - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

A mostani azonban hosszabb idejű és jóval nagyobb területet érint"

- hangoztatta. 

Dolgoznak a tűzoltók.Forrás:https://edition.cnn.com/2019/11/08/world/gallery/australia-bushfires/index.html

Csütörtökön Sydney térségében több mint egy tucat tűz égett, köztük három olyan, amely miatt figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak. Három hete szinte minden nap felhívták a lakosság figyelmét a levegő rossz minőségére.

A klímaváltozás hozzájárul a gyakoribb és kiterjedtebb bozóttüzekhez

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám idén a száraz időszak jóval korábban kezdődött el. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint

az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál.

A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek nagyon szárazak, mert a környéken hónapok óta alig esett az eső.

Novemberben a nagy bozóttüzek otthonok százait lerombolták.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-50341210

Az állam egészségügyi illetékesei szerint december elsejéig 24 százalékkal nőtt a mentősök riasztása légzési problémákban szenvedő betegekhez. A turisták és lakosság arcmaszkokat vásárol az utcán tartózkodáshoz, vagy ha nem szükséges, nem merészkedik ki az utcákra.
Csütörtökön Sydneyben a szállópor szintje 160 mikron volt, jóval magasabb a biztonságos szintnél.

(Forrás: MTI)