Mintegy 140 ezren haltak meg tavaly világszerte kanyaróban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön ismertetett becslése szerint, főként ötévesnél fiatalabb gyerekek.

Ismét nő a kanyaró halálos áldozatainak száma

Hosszú távú összevetésben a halálos áldozatok száma csökkent - 2000-ben még 535 ezren haltak bele a betegségbe - újabban azonban ismét nő a halottak száma, a WHO becslése szerint 2018-ban 17 ezerrel többen haltak meg kanyaró miatt, mint 2017-ben. Elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjed sok helyen a betegség,

ennek egyik oka a WHO szerint az oltottság alacsony szintje.A halálozások számához hasonlóan alakult a megbetegedések száma is: drasztikus csökkenést követően ismét emelkedni kellett. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2018-ban 9,8 millió kanyarós eset volt, míg 2017-ben 7,6 millió.

A kanyarót egy vírus okozza, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjedForrás: Wikipedia

A kanyaró az egyik legfertőzőbb betegség, főleg gyerekeket támad meg.

Lázzal, köhögéssel jár, és az egész testen kiütéseket okoz.

A fertőzés átmenetileg legyengíti az immunrendszert, ami miatt középfülgyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás vagy hasmenés is jelentkezhet.

Forrás: Thinkstock

Különösen súlyos szövődményt jelentenek az agyvelőgyulladások bizonyos típusai, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Oltással megelőzhető a kanyaró, mégis rengetegen halnak bele

A WHO szerint a világ sok országában nincs bejelentési kötelezettség, ezért a kanyarós esetek mindössze töredékét tudják csak regisztrálni. 2019 novemberéig a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették a legtöbb megbetegedést.

A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad (a kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

A helyi hatóságok szerint több mint ötezren haltak meg kanyaróban, vagyis hozzávetőleg kétszer annyian, mint a tavaly nyár óta tomboló ebolajárványban.

A WHO szerint ennek oka az oltási lefedettség alacsony szintje. Szakértők ugyanakkor gondot látnak az oltóanyag-ellátásban is.

Afrikában Libériában, Madagaszkáron és Szomáliában is komoly gondokat okoz a kanyaró.

Európában pedig leginkább Ukrajnát sújtja egy nagyobb kanyarójárvány csaknem 57 ezer megbetegedéssel.

Az öt említett országból jön össze a bejelentett kanyarós megbetegedések majdnem fele.
A sokáig kanyarómentes országként számon tartott Egyesült Államokban is ismét felütötte a fejét a megbetegedés.

A védőoltások életmentő fontosságúakForrás: U.S. Air Force photo/Desiree N. Palacios/Desiree N. Palacios

A csendes-óceáni térségben található Szamoán a november közepén bevezetett szükséghelyzet intézkedései ellenére eddig hatvanketten haltak meg a kanyarójárványban.
Henrietta Fore, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta:

"Ha a gyerekeket nem oltják be, akkor ez a környezetükben élőket is veszélyezteti".

"Ezt figyelhetjük meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban is, ahol az idén eddig több mint 4500 - ötévesnél fiatalabb - gyerek halt meg" - fűzte hozzá. "Az egészségügyi rendszer egyes országokban nagyon gyenge.

A kanyaró lappangási ideje 7-13 napForrás: flickr.com

Gyakran vannak hézagok az ellátási láncban, különösen a kanyaró elleni oltóanyagot illetően" - mondta Marcus Bachmann, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet képviselője, aki többször is vezette a kongói missziót. Hozzátette: a vakcinát hűtve kell tárolni, ami szintén nagy kihívást jelent több országban.

Nem várható javulás a Kongói Demokratikus Köztársaságban, 

Különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ebola elleni küzdelem áll az előtérben, ami pénzügyi tekintetben is megmutatkozik - mondta Bachmann. "Az ottani emberek ezt az aránytalanságot egyáltalán nem értik. Ugyanakkor nagyon aggódnak a kanyaró miatt, mert a betegség gyakran végez a gyerekeikkel" - mutatott rá.

Kanyaróhoz társuló tüdőgyulladásban megjelenő óriássejtek finomszöveti metszetenForrás: CDC/ Dr. Edwin P. Ewing, Jr./Wikimedia Commons

Hozzáfűzte, hogy nincs ok derűlátásra a jövő évben sem,

mert az egyes országok tipikus problémáit, mint a megbetegedések hiányos nyomon követését és késedelmes kimutatását, a hiányzó oltóanyag-készleteket és a konfliktusok jelentette bizonytalanságot nem lehet máról holnapra megoldani.

Az oltással több ezer életet megmenthetnekForrás: Wikipedia

"Őszintén szólva megbocsáthatatlan és a legkiszolgáltatottabbak védelmében elszenvedett kollektív kudarc az a tény, hogy

egy gyereknek olyan betegség miatt kelljen meghalnia, mint a kanyaró, amelyet oltással meg lehet előzni" -

hangoztatta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki szerint a globális oltási lefedettség az utóbbi évtizedben változatlan szinten maradt.

A kanyarót okozó Measles vírusForrás: Wikimedia Commons


A WHO kiemelte, hogy az oltásban részt vevők arányának növelése megnöveli a lakosság védelmét is. A kanyaró megelőzhető kétszeri oltással.

Ugyanakkor világszerte az emberek csak 85 százaléka kapja meg az első adagot,

míg a másodikat csak 67 százalék. A WHO szerint a járványok elkerüléséhez 95 százalékos globális lefedettségre volna szükség.

(Forrás: MTI/dpa)