Újabb betegség az elektromos cigaretta számláján

elektromos cigaretta
Sokan így tekintenek az elektromos cigarettára, mint az dohányzás egészséges alternatívájára, pedig hosszú távon nem javasolt a használata – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Több tanulmány is vizsgálta az e-cigaretták összetevőinek hatását. A közelmúltban a houstoni Baylor College of Medicine szakembereinek vizsgálatából az is kiderült, hogy az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.
Vágólapra másolva!
Ritka tüdőbetegségek is összefüggésbe hozhatók az elektromos cigarettával egy amerikai tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Kobaltot találtak a páciensek elektromos cigarettájának füstjében

Egy elsősorban ipari munkások esetében jelentkező tüdőbetegséget is összefüggésbe hoztak elektromos cigaretták használatával.

Egy páciensnél pneumokoniózist, a fekete tüdőnek is nevezett betegséget diagnosztizáltak - közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói a European Respiratory Journal című szaklapban.

Az elektromos cigaretta újabb veszélyeire figyelemzetetnek a kutatások Forrás: AFP/Joe Raedle

Többek között kobaltot is találtak a páciensek által használt elektromos cigaretta párájában.

A pneumokoniózis jellemző módon olyan ipari munkásoknál jelentkezik, akik nehézfémek, például kobalt vagy wolfram poránt lélegzik be. Az érintett páciens esetében ez nem áll fenn, ezért az elektromos cigaretta használata a megbetegedés "lehetséges oka" - mondta el Kirk Jones kutató.

Mérgező fémek garmadája a füstben

A tudósok megvizsgálták a cigarettát, amellyel a páciens kannabiszt szívott. Párájában nemcsak kobaltot, de más mérgező fémeket, például nikkelt, alumíniumot, mangánt, ólmot és krómot is találtak.

Úgy tűnik, hogy különösen az aromásított e-cigaretták súlyos veszélyt jelentenek az egészségre Forrás: AFP Illusztráció

Az eredmények egybevágnak más kutatások eredményeivel is,

amelyek szerint a párában lévő fémek az elektromos cigaretták forró spiráljaiból származnak.

Az, hogy valaki kobaltpornak legyen kitéve, néhány ipari ágazattól eltekintve meglehetősen ritka - mondta el Rupal Shah, a Kaliforniai Egyetem docense.

Tucatnyi halálesetet okozott az Egyesült Államokban

Elmondása szerint ez az első ismert eset, amikor e-cigaretta használata okozza a tüdő fém miatti károsanyag-terheltségét.

A páciens tüdeje ennek következtében "hosszantartó, valószínűleg tartós hegesedést" szenvedett.

Rohamosan terjed a népszerűségük Forrás: AFP/Leon Neal

Az elektromos cigaretták, amelyek nikotintartalmú folyadékot párásítanak,

az elmúlt években különösen népszerűvé váltak.

Használatukat azonban egyre több kritika éri. Az Egyesült Államokban tucatnyi halálesetet és több mint kétezer súlyos tüdőbetegséget hoztak összefüggésbe az elektromos cigaretta használatával.

(Forrás: MTI/AFP)