Az elmúlt napokban elárasztották az éhes jegesmedvék az Oroszország északkeleti részén fekvő Rürkajpij városának környékét - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön.

Kóborló és lesoványodott medvefalka tűnt fel a város határában

Több mint 50 kóborló jegesmedvét számoltak meg a csukcs-földi város térségében, ahol szokatlanul meleg idén a tél, és a közeli tengeri területeken nincs elegendő jégtakaró, ahol a ragadozók zsákmány után kutathatnának.

Jegesmedve (Ursus maritimus)Forrás: AFP/Roslan Rahman

Szinte valamennyi jegesmedve sovány"

- mondta Tatjana Minyneko, a WWF helyi szervezetének illetékese. Ő vezeti a természetvédők azon csoportját, amely megpróbálja elejét venni a vadállatok és a helyi lakosság találkozásának.

Szokatlan, hogy ekkora számban közelítsenek meg lakott települést

A jegesmedvék jelenléte ugyan nem szokatlan a térségben, azonban igen ritka, hogy ilyen nagy számban közelítsék meg a lakott területeket egy időben.

Bálnatetemen lakmározó jegesmedvékForrás: Chris Collins/Heritage Expeditions

December elejéhez képest a térségben szokatlanul meleg az idő,

és bár a tengervíz kezd befagyni, a jégtakaró nem elég vastag, hogy a medvéket megtartsa - írta közleményében a WWF.

Az Északi-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék.Forrás: Wikimedia Commons

Hónapokkal ezelőtt egy éhező jegesmedvét figyeltek meg a szibériai Norilszk térségében,

több száz kilométerre délre természetes élőhelyétől. Az élelem után kutató éhes állatot befogták és Krasznojarszk állatkertjébe vitték.

(Forrás: MTI/dpa)