A vadászpókok horrorisztikus képe még sokáig fog kísérteni

vadászpók
Szép lassan újra elfoglalják az élőhelyeket
Vágólapra másolva!
Majdnem szívrohamot kaptak az ausztrál kutatók, amikor összefutottak egy tucatnyi szőrös lábú, tekintélyes méretű és kifejezetten durva külsejű pókkal. Még jó, hogy tisztában voltak vele, hogy ezek a szelíd óriások mindezek ellenére az emberre nem igazán veszélyesek. A vadászpókok még most is képesek lenyűgöző meglepéseket okozni az elképedt ökológusoknak.
Vágólapra másolva!

Az ökoszisztéma helyreállításán dolgoznak

Képzelje el most Angela Sanders, a Bush Heritage ausztrál ökológusát, amikor egy oposszum élőhelyet vizsgálva nem egyetlen, hanem több tucat vadászpókra bukkant. Egy átlagember valószínűleg fejvesztve és sikoltozva menekült volna, ám a kutató és munkatársai igen megörültek a látványnak.

Több tucatnyi vadászpók keresett élőhelyet a dobozban Forrás: Kirsty Vogel/Bush Heritage Australia

Ez ugyanis azt jelenti számukra, hogy a vizsgált területen található ökoszisztéma nagy valószínűséggel végre helyreállt és megerősödött ahhoz, hogy támogassa az erősebb fajok sokféleségét. A Nyugat-Ausztráliában található Monjebup Természetvédelmi Területen ugyanis évek óta tesznek természetvédelmi erőfeszítéseket annak érdekében, hogy helyreállítsák a földfelszín természetes ökológiáját, amely évtizedek óta veszteségeket szenvedett.

Ennek érdekében például fákat ültettek az őshonos állatok élőhelyének biztosítása végett.

Mára már elegendő növényzet található itt ahhoz, hogy táplálékot biztosítson az olyan állatok számára, mint például a nyugati törpe oposszumnak (Cercartetus concinnus) és a vadászpókoknak (Delena nemzetség).

Az ökológusok érdekesnek találták azt, amitől az átlagembert a hideg rázta volna Forrás: Wikimedia Commons

A fák azonban még nem elég korhadtak ahhoz, hogy az állatok szívesen építsék oda élőhelyeiket, ezért a Bush Heritage Australia munkatársai számos úgynevezett „fadoboz-élőhelyet" állítottak fel az oposszumok számára.

A csoportos vadászat ebben az esetben jövedelmezőbb

A vadászpókok azonban szintén a fákban élnek, kifejezetten kedvelik a vastag, laza kéreg alatti területeket és lehullott rönköket. Miután a kiültetett fák az előbbiek miatt még nekik sem kedveznek, ezért csak egy helyre költözhettek: az oposszumok számára kihelyezett dobozokba.

Szép lassan újra elfoglalják az élőhelyeket Forrás: Linda S. Rayor

– mondta Sanders. – Első ránézésre a dobozban talált rengeteg pók talán furcsának tűnhet, mert a legtöbb fajuk inkább magányos vadász; ám ezek az ízeltlábúak számára az együttélés több előnyt jelent, például a nevükből is adódóan a sikeresebb vadászat ígéretét.

Ausztráliában ráadásul több faj mutat úgymond „extrém toleranciát" a másikkal, hogy az életben maradás érdekében meg tudják osztani egymással a szűkös erőforrásokat. Ezért tévednek be alkalomadtán az emberek területére is, ám a

Bush Heritage Australia biztosította a ScienceAlert olvasóit, hogy minden állat számára több mint elegendő élőhely-dobozt helyeztek ki,

így ez nem valószínű, hogy bekövetkezik.

Egy közelmúltban publikált tanulmány például arra is rámutatott, hogy azok a pókok, amik hosszabb időt töltenek a fészekben annak elhagyása előtt, erősebb és robusztusabb utódokat termelnek.