Az emberek hajlamos egy stresszes szituációban kiabálni vagy más módon hangot adni idegességüknek, frusztráltságuknak vagy fájdalmuknak. A növények által kibocsátott ultrahangos jelzések azonban túl magas frekvencián mozognak ahhoz, hogy halljuk őket.
A Tel Avivi Egyetem kutatói ezért mikrofonokat helyeztek el különböző hatásoknak kitett paradicsom és dohány mellé, majd rögzítették a hangokat.
Az eredmények szerint ezek 20-100 kilohertzes tartományba estek, amit csak igen kevés élőlény képes érzékelni.
Az aszály által okozott igénybevétel miatt a növények hangokat adnak ki, amelyeket a jövőben talán fel tudunk használni a hatékonyság fokozására, például a precíziós mezőgazdaságban
– mondta Anne Visscher, az angliai Királyi Botanikus Kert biológiai tanszékének munkatársa a New Scientistnek.
Az állatokhoz hasonlóan a növények is sokféle módon reagálnak a stresszre: egyes esetekben kellemetlen szagú kémiai vegyületeket bocsátanak ki, máskor megváltoztathatják színüket és alakjukat, reagálva az aszályra és az éhes növényevők pusztítására. A kibocsátott hangokról eddig azonban kevés kézzelfogható eredmény született.
A tanulmány szerint az aszály által sújtott növényekben légbuborékok képződtek, és amikor ezek kipukkadtak, azok rezgéseket váltottak ki, amit a növény szára is átvett. A tel-avivi kutatók viszont arra is kíváncsiak voltak, hogy a növények ilyen jellegű hangjai továbbterjednek-e a levegőben.
A csapat tehát mikrofonokat állított fel a stresszes környezetben növekvő növények közelében egy hangszigetelt dobozban, és egy nyitott üvegházban is. A növények egy részét szárazságnak, a másikat fizikai sérülésnek (megnyirbált szár) tették ki. Egy harmadik érintetlen területen biztosították a kontrollcsoportot.
A felvételekből kiderült, hogy a növények a stresszhatástól függően, különböző hangsebességgel adnak ki különféle hangokat
– magyarázta Anne Visscher. – Az aszállyal sújtott növények átlagosan óránként körülbelül 11-szer bocsátottak ki „sikolyhoz" hasonló hangot, míg a vágottak pedig 15-ször.
A tanulmányban a szerzők azt azonban nem vizsgálták, hogy a betegségnek, a túl magas sótartalomnak vagy a kedvezőtlen hőmérsékleteknek kitett növények szintén bocsátanak-e ki valamilyen hangot. És bár ezeket a jelzések az emberi fül számára nem érzékelhetők, a kutatók szerint
a rovarok, például a lepkék meg tudják hallani őket, amivel meg tudják becsülni az adott növény aktuális állapotát, mielőtt petéket raknának a leveleikre.
Néhány külső szakértő szerint ez talán „kissé túl spekulatívnak" hangzik, így a "sikolyokkal" kapcsolatos kutatásokat tovább folytatják.