Épphogy megúszták a hosszú utat a zoknikba rejtett leguánok

leguán
Szerencsésen megúszták az utazást a leguánok
Vágólapra másolva!
Új technológiákat is bemutattak az illegális állatkereskedelem visszaszorítására a londoni Zoológiai Társaság éves ülésén a múlt héten. A találkozón kétségbeejtőnek nevezték, hogy jelenleg több tucat faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetett státuszban. Köztük vannak egyebek közt a tigrisek, elefántok, orrszarvúk, a tobzoskák és néhány cápafaj, amelyek nem csak egyes testrészeik állítólagos gyógyhatása miatt keresettek a feketepiacon.
Vágólapra másolva!

Egyes kultúrákban orvosi csodaszerként tekintenek rájuk

Néhány éve két fiatal nő érkezett a londoni Heathrow repülőtérre, akik eredendően Düsseldorfba tartottak, ám a poggyászuk felkeltette a vámtisztviselők érdeklődését. Amikor belenéztek a bőröndökbe megdöbbenve azt tapasztalták, hogy abban tizenhárom, zokniba rejtett leguán lapul, amiből egy híján mind szerencsésen túlélte a transzatlanti utazást a Bahama-szigetekről.

A leguánfélék közé tartozó faj Forrás: Christian Mehlführer/Wikimedia Commons

– mutatott rá Grant Miller, a veszélyeztetett faj megmentésével foglalkozó Border Force munkatársa a The Guardian lapnak. – A bőröndökbe rejtett állatokat valószínűleg valamelyik németországi magángyűjtő megrendelésére hozták Európába. Hihetetlen, hogy közülük tizenkettőt élve vissza tudtunk juttatni az élőhelyére, a hazájába.

Szerencsésen megúszták az utazást a leguánok Forrás: Getty Images

Ez azonban csak egyetlen kiragadott példa a számos közül arra, hogy az illegális állatkereskedők hogyan szegik meg a törvényt azért, hogy

veszélyeztetett állatokat szállítsanak magángyűjteményekbe, egzotikus ételként adják el őket, vagy testrészeket vásároljanak állítólagos orvosi tulajdonságaik miatt.

Nem véletlen, hogy a kábítószer, a fegyver és az emberkereskedelem után a vadon élő állatok kereskedelme a világ negyedik legjövedelmezőbb illegális üzleti területe.

A cápauszony kereslet fokozatosan emelkedik

Az illegális állatkereskedelem mértéke évről-évre drámai módon növekszik. A közelmúltban például egy kedvelt reggeli étkezési gabonapehely dobozában a vámosok egy kínai óriás szalamandrára bukkantak, de gyakran foglalnak le tobzoska húst és pikkelyeket is.

A feketepiacon vagyonokat érnek a pikkelyei Forrás: Imaginechina/Hai Ou

Nem meglepő, hogy az előbbi állatfaj az elmúlt három évben a kritikusan veszélyeztetett kategóriába került. A természetvédelmi szakemberek több, az illegális feketpaic számára "kurrens" faj miatt is komolyan aggódnak: ide tartoznak a tobzoskák és leguánok mellett például az elefántok, az orrszarvúk, az európai angolnák, a csikóhalak és több cápafaj is. A londoni Zoológiai Társaság legutóbbi ülésén kétségbeejtőnek nevezték ezt a világszerte terjedő problémát.

– mondta Tom Letessier, a konferencia szervezője. – Ezeknek az állatoknak óriási méreteket öltött a vadászata az Indiai-óceánon.

A pincérnő cápauszony evest kínáll Guangzhouban, a dél-kínai Guangdong tartományban lévő éttermében Forrás: Johannes Eisele/AFP/Getty Images

A vadászok levágják a cápák uszonyát, majd a még élő állatokat visszadobják a tengerbe, hogy ott pusztuljanak el. Az uszonyokat a délkelet-ázsiai országokban a gazdagok nagy előszeretettel fogyasztják levesként, így a cápák szép lassan a kihalás szélére sodródnak.

Több technológiai eszközt vetnének be

A probléma jelentőségére való tekintettel a szakemberek évek óta dolgoznak olyan technológiai megoldásokon, amelyek visszaszoríthatják az illegális állatkereskedelmet. A Zoológiai Társaság ülésén elhangzott egyik ötlet például speciális, kisméretű drónokat vetne be, amelyek a hajók felett elrepülve rögzítenék azt, amikor az orvvadászok megcsonkítják a cápákat, lehetővé téve az alkövetők lefülelést és megbüntetését.

Még a súlyosan veszélyeztetett és a világ legtöbb államában védett nagy fehér sem kerüli el az orvvadászokat Forrás: Origo

– magyarázta Letessier.

A helyzet ugyanakkor nem mindig egyértelm. A Zoológiai Társaság szerint a vadon élő állatok és növények illegális kereskedelmének visszaszorításánál nem szabad figyelmen kívül hagyni bizonyos társadalmi és gazdasági tényezőket sem.

Orvvadászok által lemészárolt elefántok maradványai Forrás: Chris Leadisimo

A dolgot tovább nehezíti, hogy a vadon élő állatok kereskedelme igen gyakran összekapcsolódik a szervezett bűnözéssel. A zoológusok szerint ezért összehangolt és körültekintő intézkedéseket szükséges meghonosítani, mert ahogy megfogalmazták, „ez mind egy folyamatban lévő harc része".