Horror a mélyben: kivégezte magát a ketrecbe szorult nagy fehér cápa - videó

nagy fehér cápa
A fiatal ám kifejlett hím egyed megrohamozta a ketrecet, és a feje beszorult a rések közé
Vágólapra másolva!
Október 9-én egyedülálló eset történt a nagy fehér cápás merülések egyik „fővárosának" számító Guadalupe sziget vizein, amikor is az egyik, a cápaketrec iránt túlzott érdeklődést tanúsító félelmetes tengeri nagyragadozó a rácsok közé szorulva elpusztult. Az esetet csak december 5-én hozta nyilvánosságra Arturo Islas Allende mexikói természetvédő aktivista, aki súlyos kritikával illette a cápás merüléseket szervező, és szerinte csak a profitot hajhászó felelőtlen operátorokat.
Vágólapra másolva!

A gondatlanság megöli a fehér cápát

December 5-én Arturo Islas Allende mexikói természetvédő aktivista „A gondatlanság megöli a fehér cápát" címmel az egyik nagy közösségi oldalon posztot tett közzé, amelyhez egy drámai videót is feltöltött.

A fiatal ám kifejlett hím egyed megrohamozta a ketrecet, és a feje beszorult a rések közé Forrás: USA Today

A lentebb beágyazott felvételen jól látható, amint a mélybe eresztett cápaketrec mellett egy méretéből ítélve viszonylag fiatal de kifejlett, és meglehetősen agresszíven viselkedő hím nagy fehér bukkant fel, amely többször is neki rontott a cápaketrecnek.

A villámgyorsan lejátszódó jelenet akkor vált igazán drámaivá, amikor a harmadik rohamnál a cápa feje beszorult a ketrec résébe. A megrémült ragadozó hevesen csapkodni kezdett, de ettől csak még jobban a rácsok szorításába került.

Az acélketrec olyan súlyosan felsértette a kétségbeesetten küzdő cápa bőrét, hogy az állat erősen vérezni kezdett.

Mivel a ragadozó feje az erőteljes csapkodástól a ketrec belseje felé nyomult, a rácsok éppen ott szorították össze a testét, ahol a legérzékenyebb: a kopoltyúréseknél.

A nagy fehér cápa legérzékenyebb testtája a nagy kopoltyúnyilások területe Forrás: Elter Tamás

A megrémült és eszeveszetten tomboló nagy fehérnek végül sikerült kiszabadítania magát,

de a sérülés, és valószínűsíthetően a súlyos stressz miatt már nem élte túl szabadulását,

hanem - amint a felvételen is látható-, a cápa elernyedt és mozdulatlanná vált teste élettelenül alámerült a mélybe.

Felszín alatt cserkésző nagy fehér Forrás: Elter Tamás

A ketrecben tartózkodó és halálra rémült két búvár egyébként karcolás nélkül megúszta

a nagy fehér pusztulásával végződött veszélyes kalandot.

Allende felvétele valósággal felrobbantotta az internetet, amelynek nyomán nem csituló, parázs vita alakult ki az esettel kapcsolatban.

Nem csak a medve, hanem a nagy fehér cápa sem játék

A felvételt közlő mexikói aktivista leírta a posztjában, hogy a súlyos incidens még október 9-én történt, de a merültetést végző búvárvállalkozás, a Nautilus Dive Adventures csaknem két hónapig mélyen hallgatott az esetről, ami pedig a búvárai számára is könnyen tragédiával végződhetett volna.

Guadalupe a világ egyik leghíresebb nagy fehér cápás host spotja Forrás: Live Science/Mauricio Hoyos Padilla

Mindaddig, amíg Allende nem osztotta meg a videót, a cég egyetlenegy, az esettel kapcsolatban neki megküldött kérdésre sem volt hajlandó válaszolni.

A ketreces merüléseknél rendkívül fontos a biztonsági előírások komolyan vétele Forrás: Pinterest

A Nautilus Dive Adventures vezetőinek csak akkor oldódott meg a nyelve, miután az eset a közösségi oldalakon nyilvánosságot kapott, és nagy felháborodást váltott ki. A cég december 6-án – szintén a közösségi hálón közölt – nyilatkozatában olyan egyedi esetnek minősíti az incidenst, amiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A túl szélesre hagyott észlelőnyílásba könnyen beakadhat még egy megtermett nagy fehér cápa is, ami miatt az állat és a ketrecben lévő búvárok is komoly veszélybe kerülhetnek Forrás: Horizon Charters

"Évente átlagosan ötvenezer fehér cápás merülést bonyolítunk le, és 2003 óta szervezzük ezeket a túrákat (Ez a szám rendkívül erős túlzásnak tűnik, mert ennyi merültetést még a legjobb nagy fehér cápás hot spotoknál sem lehet lebonyolítani – a szerző megjegyzése) Ketreceink teljesen megfelelnek a mexikói előírásoknak. Soha nem tapasztaltuk még, hogy egy cápa így viselkedett volna" –áll többek között a Nautilus Dive Adventures közleményében.

Egy 2018-as eset, ugyancsak Guadalupe-ról: A nagy fehér átpréselte magát az észlelőnyíláson, és a ketrec tetején távozott. Csak a hatalmas szerencsének volt köszönhető, hogy a ketrecben tartózkodó búvárnak nem lett semmi baja, de a felelőtlen operátorok nem építhetnek mindig a szerencsére, mert előbb-utóbb emberhalál lesz a felelőtlen merültetések következménye Forrás: YouTube

A cég tájékoztatása szerint azonnal értesítették a hatóságokat az incidensről, a videofelvételt pedig szakértők közreműködésével próbálják meg kiértékelni.

A nagy port felvert ügyben a mexikói hatóságok is megszólaltak.

Lazán veszik a ketrecrácsok térközére vonatkozó biztonsági előírásokat, ennek tudható be, a cápák beszorulása a ketrec rései közé Forrás: YouTube

A cápás merültetésekkel kapcsolatos helyi jogszabály szerint a cápaketrec rácsai között maximum 14 hüvelyk (35 centiméter) távolság lehet, elkerülendő, hogy a cápák feje beszoruljon a ketrecbe, az előírást pedig a cápás merültetésekre engedéllyel rendelkező operátoroknak kell biztosítaniuk.

Életveszélyes felelőtlenség

A Gaudalupe vizein cápás merüléseket szervező és többnyire amerikai illetőségű operátorok azonban meglehetősen lazán kezelik a merültetésekre vonatkozó előírásokat, de a helyi hatósági ellenőrzés sem tekinthető túl feszesnek.

Egy másik beszorulásos incidens Gaudalupe vizein Forrás: Picasa

Ezt a lazaságot igen jól illusztrálják azok a közelmúltban Gaaudalupe-nál sorozatban előfordult esetek, amikor a nagy fehér cápák beszorultak a ketrec - nyilván, a hatósági előírásnak nem megfelelő- túl széles rései közé.

Egy másik veszélyes felelőtlenség: a búvárturisták kiengedése az éles helyzetben amúgy sem túl biztonságos ketrecből Forrás: BootsnAll

Guadalupe-nál az a több mint felelőtlen szokás is elharapódzott,

hogy az operátorok megengedik a kíváncsi illetve vakmerő turistabúvároknak a ketrec elhagyását,

hogy a cápaketrec tetején kibújva pózoljanak a körülöttük úszkáló fehér cápákkal.

Nem csak a medve, hanem a nagy fehér sem játék Forrás: Elter Tamás

Valószínű, hogy Guadalupe vizein mindaddig fennmarad ez a fajta felelőtlen - és tegyük hozzá, életveszélyes - gyakorlat, amíg egyszer emberhalállal nem végződik a profitszerzésnek alárendelt hanyagság. Mert nemcsak a medve, hanem a nagy fehér cápa sem játék.

Ez az egyik legritkább tengeri nagyragadozó

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a kritikusan veszélyeztetett fajok közé tartozik, és ma már a világ legtöbb országában - így Mexikóban is - szigorú törvényi védelem alatt áll. A fajt a világon elsőként a Dél-Afrikai Köztársaságban nyilvánították védetté, 1991-ben.

Jeladóval megjelölt nagy fehér cápa a Vals-öbölben fekvő Fóka-szigetnél. A nagy fehér cápák teljes populációja 2500-3000 egyedből állhat napjainkban Forrás: Elter Tamás

Európában a Földközi-tengeri szigetország, Málta volt az első amely 1993-ban törvényi védelem alá helyezte a nagy fehér cápát.

A világtenger nagy fehér cápa-populációjának egyedszáma egyre jobban zsugorodik,

a fehér cápák kutatásával foglalkozó tengerbiológusok becslése szerint 2500-3000 egyedből állhat világóceán teljes állománya. Ezért is számít komoly veszteségnek minden egyes feleslegesen és értelmetlenül elpusztult, vagy elpusztított példány.