Szekeret és lovakat is találtak az angol harcos lenyűgöző sírjában

pajzs
Elemeire szedték szét az értékes leleteket
Vágólapra másolva!
Lenyűgöző felfedezést tettek a régészek egy 2200 éves angliai sír belsejében, ahol az emberi maradványok mellett egy igen jó állapotú és egyedi, vaskori pajzsra, valamint egy szekérre és két pónira bukkantak. Utóbbiakra egy különleges, ugró pózban. A kutatók a leleteket az Egyesült Királyság egyik legfontosabb felfedezésének nevezték.
Vágólapra másolva!

A különleges sírt a közelmúltban, az angliai Pocklington közelében fedezték fel a MAP Archaeological Practice Ltd. régészei. Az értékes leletek egy építkezés során kerültek elő, ahol a hatóságok azonnal régészeti feltárást rendeltek el.

A különleges pajzs egyedi leletnek számít Forrás: Map Archaeological Practice

Az archeológusok azóta már elvégezték a közel hetven centiméter átmérőjű pajzs restaurálását, amiről közben kiderült, hogy azon egy összetett, valószínűleg kelta eredetű erezetsorozat található és a közepéből egy kidomborodó gömb alakzat díszíti.

– mondta Paula Ware vezető régész a LiveScience tudományos online portálnak. – A szekér és a két „ugró" póni mellett a helyszínen számos sertés-ízületet, sertésbordát és egy villát is találtunk.

Elemeire szedték szét az értékes leleteket Forrás: Map Archaeological Practice

Emellett a sírban kettő – egy bronzból és egy üvegből készült – kisebb méretű bross hevert. A régészek szerint a temetés kifinomult jellege azt mutatja, hogy az elhunyt egykor „a társadalom jelentős, előkelő tagja" lehetett.

Nem véletlen, hogy a történészek az Egyesült Királyság egyik legfontosabb ősi felfedezésének nevezik.

Mert bár a szekerek nem ritkák a pazar, nemesi temetkezésekből, a régészek eddig ilyenekre inkább az egykori Római Birodalom területén, többek között Bulgáriában vagy Franciaországban bukkantak.