Egy amerikai tanulmány szerint a vízben szülés ugyanolyan biztonságos, mint a szárazon szülés.

Nagyon jók a tapasztalatok a kutatók szerint

A Michigani Egyetem kutatói 397 vízben szülést és 2025 hagyományos, szárazon szülést elemeztek tanulmányukhoz, de semmilyen különbséget nem találtak az újszülöttek biztonsága szempontjából. A szülés utáni vérzés aránya is hasonló volt mindkét csoportban. 

Forrás: pexels.com

A vízben szülésnél az újszülött a kádból való kiemelés után veszi az első lélegzetét. Addig a tüdejét víz tölti meg, amely akkor távozik, amikor a gyerek levegőre kerül és lélegezni kezd. Addig a köldökzsinóron keresztül kap oxigént.

Fontos, hogy az újszülöttet nem szabad visszameríteni a vízbe.

A Michigani Egyetem kórházában a vízben született csecsemőket szinte azonnal kiveszik, és az orvosok nagyon vigyáznak, hogy nehogy ismét alámerüljenek.

Az anya és a gyermek segítséggel hagyja el a kádat, és meleg takarókba csavarják őket. Tipikusan csak ez után kerül sor a méhlepény kilökődésére, így a szülésnél közreműködők pontosan tisztában vannak a vérveszteség mennyiségével.  

Forrás: https://www.babycentre.co.uk/a542009/how-to-use-a-birthing-pool

Lisa Kane Low, a tanulmány vezető szerzője, a gyermekgondozás professzora szerint ha megfelelő technikával csinálják, a vízben szülés tapasztalatai nagyon jók. A kórházi tapasztalataik azt tükrözik, amit a vízben szüléssel kapcsolatos nemzetközi tanulmányok is írnak - fűzte hozzá.

Még csak kevés  intézetben van lehetőség a vízben szülésre

Ruth Zielinski, a tanulmány társszerzője, a gyermekgondozás klinikai adjunktusa szerint több intézménynek kellene felkínálnia a kismamáknak a vízben szülést a megfelelő szabályok bevezetésével, továbbá több kutatást kellene végezni, hogy megértsék a vízben szülő nők elégedettségének okait.

Az Egyesült Államokban csak néhány kórház vagy szülőotthon kínál vízben szülést,

mert kockázatosnak tartják az újszülöttkori fertőzések és a köldökzsinór esetleges elszakadása miatt.
A tanulmányt a Birth című folyóirat keddi számában publikálták.

(Forrás: MTI)