Egy kilencéves kisfiú letette az egyetemi szintű matematikavizsgát Japánban

2019.12.11. 17:28

Egy kilencéves japán kisfiú sikeresen tette le az egyetemi szintű matematikavizsgát - közölte kedden a vizsgát szervező japán Matematikai Minősítő Intézet.

Ando Sogo hétéves korától két éven át készült a vizsgára. Mint a fiú elmondta, a tudását a klímaváltozás elleni küzdelemben, a társadalom javára szeretné használni.
A versenyközpontú japán iskolarendszerben nagyon fontosak a tesztek és a teljesítmény, ám a legújabb PISA-felmérés szerint a matematikatudásukat tekintve a japán diákok az eddigi ötödik helyről a hatodikra csúsztak vissza a felmérésben részt vevő országok között. 

Ando Sogo hétéves korától készült az egyetemi vizsgára.Forrás: Youtobe

A japán nyugati részén, Hiogo prefektúrában élő Ando negyedik osztályba jár. A Matematikai Minősítő Intézet legnehezebb, 1. számú kju-tesztjét még októberben teljesítette. Ezzel ő vette át a legfiatalabb sikeres vizsgázó helyét Takahasi Hirotótól, aki tavaly, 11 évesen ment át a legnehezebb vizsgán.A kju-tesztet 14 szinten lehet teljesíteni az óvodai szinttől az egyetemi szintig. Évente több mint 350 ezren vizsgáznak az intézet honlapja szerint. A legnehezebb kju-teszt a változó függvényektől a metrikus és lineáris terekig rengeteg témát érint. A legutóbbi 1-es számú kju-vizsgát  csak a jelentkezők 14,4 százaléka tudta teljesíteni.