Többek között a klímaváltozásnak köszönhetően egyre nehezebben jutnak táplálékhoz az Északi-sarkvidék rénszarvasai, a mára jelentősen megcsappant populációt szinte az éhenhalás fenyegeti - írja a Fox News. 

" Ha nem találunk számukra jobb helyeket, ahol legelhetnek, élelmet találhatnak, akkor a rénszarvasok éhen fognak halni" - mondta Niila Inga, a Svéd Számi Szövetség vezetője. A 8000 egyedből álló populáció legelőhelyei nyáron a Norvégiával határos hegyekben voltak, majd télen keletre vándoroltak, ahol az ottani erdőségekben jutottak élelelmhez. 

Éheznek a rénszarvasok az Északi-sarkvidékenForrás: AFP/Hinrich Bäsemann

Az állatok legelőhelyeit a bányászati-és erdőipar is fenyegeti, ráadásul a szokatlanul korai őszi havazást eső követte, amely megfagyott, így az állatok a vastag jégréteg miatt sem jutnak élelemhez. A rénszarvasok legyengültek, és megváltoztatva korábbi vándorlási úttvonalaikat, most új legelőhelyeket keresnek. A nőstények nem tudják kihordani borjaikat, gyakori, hogy elvetélnek.

Nem kedvez az állatoknak a korán, októberben megkezdődőtt tél, ami nyolc hónapig tar. Az állatok egy része a hegyekbe tart, ahol ragadozók és lavinák is fenyegetik őket. Mindaddig,amíg kénytelenek ott maradni, egyre rosszabb állapotba kerülnek - mondta Niila Inga.