Rejtélyes lyukak ezrei jelentek meg a tengerfenéken

Vágólapra másolva!
Tizenötezernél is több furcsa lyuk található a tenger fenekén, Kalifornia partjai közelében. A kutatók egyelőre nem tudják, mi hozta létre a képződményeket.
Vágólapra másolva!

A tenger mélyén lévő lyukakat a Monterey Bay Aquarium Research Institute kutatói térképezték fel; a legnagyobbak átmérője meghaladta a 175 métert, mélységük pedig az 5 métert is elérte - írja a The Sun. A kisebbek átlagosan 11 méter szélesek, és 1 méter mélyek.

A gödrökben különböző dolgokat találtak: egyesekben emberi hulladék, másokban egzotikusabb dolgok (például bálnakoponyák) halmozódtak fel. Az egyes lyukak kora is eltérő volt: a legnagyobbak 15 ezer évesek, míg a kisebbek az elmúlt években jelentek meg.

A nagyobb és kisebb lyukak közötti méretkülönbségeket szemléltető ábra Forrás: MBARI

Egyelőre a tudósok sem tudják megmondani, mi hozta/hozza létre a képződményeket. Vannak elméletek, amik szerint a tengerfenék alól feltörő gázok a felelősek, más teóriák az ember szemetelését feltételezik a háttérben: a halak és más tengeri állatok a hulladékok mellett vernek tanyát és mozgásukkal felkavarják az üledékréteget, így lyukak jönnek létre.

Becslések alapján a szemetelés körülbelül 4500 tengeri lyuk keletkezéséért lehet felelős.

A szakértők folytatják a vizsgálatokat.