Rekordmennyiségű szemetet emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél

KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ tisztítás uszadék uszály KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ tisztítás uszadék uszály Uszályra emelik az uszadékot a Kiskörei Vízlépcsőnél. Megtisztítják a Tisza-tavat a vízlépcsőnél felhalmozódott mintegy 2200 köbméter uszadéktól és kommunális hulladék
Uszályra emelik az uszadékot a Kiskörei Vízlépcsőnél. Megtisztítják a Tisza-tavat a vízlépcsőnél felhalmozódott mintegy 2200 köbméter uszadéktól és kommunális hulladéktól.
Vágólapra másolva!
Egy háromoldalú együttműködés eredményeként 10 ezer tonna hulladékot és uszadékfát állítottak meg, termeltek ki és dolgoztak fel a kiskörei vízlépcsőnél.
Vágólapra másolva!

Az árvizekkel szinte minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, amely megállítja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől.

Idén minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett, a duzzasztómű felett kialakult torlasz felülete

elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a három métert.

A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze a PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Coca-Cola Magyarország. A cél a folyamatos védekezés, a kitermelt hulladék jelentős mértékű újrahasznosítása és a folyó egyre nagyobb mértékű megtisztítása volt.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Mészáros János

Az öt hónapon keresztül zajló munka után a felgyülemlett hulladék kitermelése és szétválogatása az elmúlt napokban ért véget. A kitermelt és feldolgozott fa, szervesanyag, üveg, fém és műanyag hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések szerint közel 10 ezer tonna volt. A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék (katré) kitermelése úszó-rakodó munkagéppel történt, az ezzel megpakolt kétszáz tonnás uszályt pedig egy jégtörő vontatta el.

A PET Kupa önkéntesek és hulladékgazdálkodási szakemberek bevonásával végezte el a műanyag és kommunális hulladék szakszerű szétválogatását. Az önkéntesek anyagfajtánként válogatták szét a hulladékokat, a PET-palackokat pedig szín szerint szelektálták és bálázták. Az eddigi tapasztalatok szerint a lakossági eredetű hulladékok fele hasznosítható újra - írja a közlemény, amely kitér arra is: a PET Kupa idei akcióinak köszönhetően a Tisza-tónál és a folyó felsőbb szakaszain további 36 tonna hulladéktól mentesült a folyó.