A Föld legmélyebb kontinentális árkát találták meg a kelet-antarktiszi Denman-gleccser alatt, a jéggel teli kanyon 3,5 kilométerre hatol a tengerszint alá.

Csak az óceáni árkok mélyebbek ennél

Csak az óceáni árkok mélyebbek nála - írta a BBC híportálja. A felfedezést a "fehér kontinensről" készült új térkép mutatja be, amely példátlan részletességgel tárja fel a jégtakaró alatti talaj alakját.

Antarktiszi táj. A "fehér kontinensen" fedezték fel a földfelszín lehmélyebb árkátForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ozge Elif Kizil

A térképet az Amerikai Geofizikai Társaság konferenciáján mutatja be Mathieu Morlighem, az Irvine-i Kalifornai Egyetem kutatója be, ezzel egy időben jelent meg a Nature Geoscience című szaklap friss számában.

A BedMachine Antarctica lényegében a kontinens légi eszközök felvételei alapján készült térképeinek hézagait tölti ki.

A Denman-gleccser űrfotójaForrás: NASA

Radarokkal évtizedeken át járták keresztbe-kasul az Antarktiszt,

hogy mikrohullámú jelek segítségével a jég alá "pillantsanak"

és kitapogassák a mélyben fekvő kőzetek formáját. Azonban továbbra is hatalmas területek maradtak, amelyekről alig, vagy semmilyen adat sincs.

Több mint három és fél kilométer mély

Morlighem úgy tüntette el a fehér foltokat, hogy a tömegmegmaradás törvényét használta: ha tudja, mennyi jég jut be egy szűk völgybe és milyen gyorsan folyik, akkor a jég mennyisége kiszámolható, ebből pedig képet nyerhet arról, milyen mély és mennyire egyenetlen a völgy talaja.

A Denman-gleccser felszíneForrás: BBC

A 20 kilométer széles Denman-gleccser esetében a számítások azt mutatták, hogy a jég több mint 3500 méterrel a tengerszint alá nyúlik.

A Denman-gleccser alatt több, mint 3,5 kilométer mélyre hatol le a jégForrás: Yahoo News

Az óceáni árkok mélyebbek, ám ez a legmélyebb szárazföldi kanyon.

Vannak ugyan magasabb falú kanyonok, például a "kínai Grand Canyon", de ezek alja a tengerszint felett van - magyarázta.

(Forrás: MTI)