Azt már többször megerősítették a kutatások, hogy a testmozgás fokozza az agy működését és hozzájárul ahhoz, hogy a felnőtt agyban új idegsejtek keletkezzenek. Egy most publikált tanulmány szerint ugyanez igaz a jógára is, amely azonban bemutat néhány meglepő újdonságot is, például az agyban lévő hippokampusz térfogatának növekedését.

Bizonyítottan javítható a memória

A Brain Plasticity folyóiratban közzétett tanulmány a jógagyakorlatok és az agyi egészség kapcsolatát vizsgálta, összesen tizenegy korábbi kutatás eredményeit összesítve.

Ezekben a kutatók elsősorban a jógázók (beleértve a testmozgásokat, a meditációt és a légzési gyakorlatokat végzők) és nem jógázók közötti különbségeket mérték, amihez agyi képalkotó technikákat, például MRI-t vagy a funkcionális MRI-t alkalmaztak.

A tudatos jelenlétet nemcsak meditációban gyakorolhatjukForrás: pexels.com

A jóga gyakorlásával megnövekszik például a hippokampusz térfogata – mondta Neha Gothe, az Illinois Egyetem professzora, a kutatás vezetője. – Meglepődtünk ezen a hasonlóságon, mert számos tanulmány korábban már rámutatott, hogy az aerob testedzés jótékony hatásai kiterjednek az agy állapotára és a hippocampus méretének hasonló növekedését mutatta az idő múlásával.

A heti három-öt edzés biztosítja a szellemi frisességet, de a legújabb kutatások szerint ezt a jógával is megőrizhetjükForrás: pexels.com

Az aerob testedzéssel bizonyítottan javítható a memória, és fenntartható az agy egészségi állapota.

Amikor testmozgást végzünk, a szervezetünk egy agyi eredetű növekedési faktort kezd termelni, amely segít a korral járó mentális hanyatlás megelőzésében, mert csökkenti az agy folyamatos méretbeli zsugorodásából adódó agyi degenerációs hatásokat. Nincs ez másként a jógánál sem.

Az érzelmi szabályozásban rejlik a válasz

A legtöbb vizsgált tanulmány arra is rámutatott, hogy az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában, valamint a tanulásban és az emlékezetben fontos szerepet betöltő amygdala a jógázóknál általában nagyobb, mint azoknál, akik nem kedvelik ezt a fajta mozgást.

A jóga agyi frissességre gyakorolt hatását még vizsgáljákForrás: AFP/Ed Jones

De nem csak ez, hanem a tervezésért és irányításért, illetve a megfelelő döntéshozásért felelős prefrontális kéreg, valamint az önmegfigyelés és önreflexiót irányító elülső cinguláris kéreg vastagsága is növekszik azoknál, akik rendszeresen jógáznak. Ezek pedig kiemelten fontosak az agy frissessége és a mentális egészségünk szempontjából. A szakemberek szerint azonban feltétlenül indokolt a téma további tanulmányozása.

Késleltetheti az öregedést isForrás: PhotoAlto/Milena Boniek

A jóga nem aerob jellegű mozgás, tehát más mechanizmusok is szükségesek ezekhez az agyi változásokhoz – mutatott rá Jessica Damoiseaux, a State Egyetem pszichológia professzora. – Eddig azonban nem tudtuk pontosan beazonosítani ezeket a folyamatokat.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a jóga agyi egészségre gyakorolt pozitív hatásainak az érzelmi szabályozás javítása lehet a kulcsa. Ez a fajta gyakorlat ugyanis segíthet kezelni a szorongásos tüneteket és a stresszt, csökkenti a depressziót és ezek által javíthatja az agy működését, mentális frissességünket is.