Apró, ősi fegyverekkel képezték ki harcra egykor a gyerekeket

Atlatl
Atlatl fegyverek markolata két méretben: a különbsség szembetűnő
Vágólapra másolva!
Több mint ezer évvel ezelőtt néhány amerikai őslakos csoport különleges módon tanította harcolni a gyermekeit. Egy most publikált tanulmány szerint elkészítették számukra a legnépszerűbb fegyvereik kicsinyített változatát.
Vágólapra másolva!

A vadászat sikere múlott rajta

Több mint ezer évvel ezelőtt az észak-amerikai Columbia folyó torkolata közelében éltek a nehezen kiejthető és nagyon összetett szerkezetű chinook és salish nyelvet beszélő bennszülöttek. Az őslakosok Oregon északi partján leginkább a tenger gyümölcsein éltek, de szerszámokat és fegyvereket is készítettek.

A chinook észak-amerikai indus törzs halászott és vadászott Forrás: Origo

Az 1960-as és 1970-es években az archeológusok már feltárták e terület középső vidékét, ahol temetkezési és tűzrakó helyek, továbbá csaknem hétezer szerszám került elő.

A tárgyak, használati eszközök és maradványok többsége azonban azóta is feltáratlan maradt.

A kutatók egy csoportja most újra elővette a korábban még meg nem vizsgált tárgyakat, amelyek közül kilencvenet vetettek mélyebb analízis alá. Ezek többsége egy ősi fegyver, az úgynevezett „atlatl" töredékei, ami még jóval az íj és a nyíl előtt, egyfajta hajítódárdaként szolgált. Az eszköz általában bálnacsontokból készült, az egyik végén markolattal, a másikon pedig egy horoggal vagy kampóval volt ellátva.

Salish férfiak csoportja Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Robert Losey, az Alberta Egyetem antropológiai tanszékének docense, az Antiquity tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. – Az ilyen fegyverek hatékony használata szó szerint életbevágó készséget jelentett, de elsajátítása nem volt egyszerű feladat.

Hozzátette: a gyakorlott atlatl használók valószínűleg több sikert értek el a vadászatok során, amivel jelentős társadalmi előnyökre tettek szert.

Ezekkel tanították a gyerekeket

Az archeológusok megállapították, hogy a vizsgált fegyverek, különösen azok markolata, nagyban különbözik egymástól. A legnagyobb eszköz több mint másfélszer volt nagyobb, mint a legkisebb. Kiszámolták, hogy ha egy ember nemét, testtömegét és magasságát veszik alapul,

akkor ezek pont kiteszik a felnőtt és egy gyermeki tenyér méretének a különbségét.

Atlatl fegyverek markolata két méretben: a különbsség szembetűnő Forrás: Robert Losey and Emily Hull; Antiquity Publications Ltd

Ebből viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a kis fegyvereket gyermekek kiképzéséhez, harcra való neveléséhez használták.

– mutatott rá Robert Losey. – Ezekkel taníthatták a gyerekeket a fegyverek magabiztos használatára.

A szakember szerint a kisebb eszközök nem egyszerű játékként, hanem valódi fegyverként funkcionáltak, amelyeket egy ügyesebb harcos akár harminc méterre is el tudott dobni.