A királynő kalózkapitánya, akit gyűlöltek a spanyolok

Francis Drake
Mesés gazdagságot hozott Anglia számára
Vágólapra másolva!
Az angolok szemében nemzeti hős, a spanyolok számára szimplán kalóz volt. Sir Francis Drake kapitányt utóbbiak csak úgy emlegették, mint „El Draque", amelynek jelentése sárkánykígyó. Tény, hogy Őfelsége kalózkapitányának erkölcsi viselkedése több ponton is megkérdőjelezhető, mint ahogy az is, hogy kulcsszerepet játszott az angol világuralom megszerzésében. Sir Francis Drake élete csúcsán öt hajóval indult el Angliából, hogy a következő három évben a világ első tengerészkapitányaként saját hajójával megkerülje a Földet és kincsekkel gazdagon megrakodva térjen haza . A viszontagságokkal teli expedíció kereken 442 éve, 1577. december 13-án Plymouth kikötőjében vette kezdetét.
Vágólapra másolva!

„Amint tovább hajóztunk, egyre ivóvizet keresve, egy Tarapaca nevezetű helyhez értünk, ahol partra szállottunk. Itt egy alvó spanyolra bukkantunk, aki mellett tizenhárom ezüstrúd feküdt. Ez négyezer spanyol dukát értéket képviselt. Nem akartuk fölébreszteni, de akaratunk ellenére is fölébredt: hogy hibánkat helyrehozzuk, elvettük az ezüstjét, amely miatt úgysem tudott volna nyugodtan aludni, aztán otthagytuk, hogy most már nagyobb biztonságban folytathassa az alvást."
(Részlet Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül című emlékiratából)

Igen fiatalon beleszeretett a hajózásba

A magabiztos kalózkapitány az angolok szemében nemzeti hős volt. Francis Drake 1540 körül született a devoni Tavistock településen. Már korán megtanulta a felelősségvállalást, hiszen ő volt a legidősebb tizenkettő testvére közül.

A protestáns földművelő családban szigorú szabályok szerint élte gyerekéveit,

és további terheket rótt rá amikor apja, Edmund Drake világi prédikátor lett. A család az 1549-es katolikus felkelés (más források szerint Francis apjának feltételezett bűnrészessége) miatt Kentbe menekült, ahol csak egy régi bárkában kaptak szállást.

Drake gyorsan beleszeretett a hajózásba Forrás: Print Collector/Getty Images/Ann Ronan Picture Library / Heritage Images/Print Collector

Szó szerint a hajón éltek, ahol fellobbant a kis Francis vitorlázás iránti szenvedélye. Senkit nem lepett meg, amikor hamarosan hajósinasnak állt, és az Északi-tengeren tökéletesen kitanulta a tengerhajózás mesterségét.

Kitűnő és éles eszű tanítványnak bizonyult, ezért kapitánya és mentora a halála után ráhagyta a hajóját.

Az ekkor még csak körülbelül 20 esztendős Drake számára ezzel új élet kezdődött , a karrierje megállíthatatlanul elindult felfelé, ami nem csak embert próbáló feladatokkal, hanem bőséges kincsekkel, zsákmánnyal, és hírnévvel is megajándékozta.

Felfigyelt rá I. Erzsébet, a "szűz királynő" is

A Tudor-kori Angliában, I. Erzsébet uralkodása alatt az ország lakosságszáma szépen gyarapodott, és ezzel párhuzamosan megnőtt a hatalom és a felfedezés iránti vágy is az uralkodó köreiben. A vallás és a politika uralmának idején Tudor Erzsébet a trónján ülve vágyakozva követte Spanyolország és Portugália felfedező kalandozásait.

A királynő irigykedve figyelte a spanyol és portugál hódítókat Forrás: Wikimedia Commons

Ámulva hallgatta az újvilági utazásokról, mesés kincsekről, a rabszolgaság intézményéről és új kereskedelmi útvonalak feltérképezéséről szóló híreket. Francis Drake ekkor már egy tehetős kereskedőcsalád flottájában szolgált, és unokatestvérével, Richard Hawkinsszal Nyugat-Afrika partjainál hajózott.

Az újvilágba szállított árut és rabszolgákat, eközben pedig közelről is megismerkedett a karibi szigetvilággal.

Amikor 1569-ben, második útján spanyol hajók támadták meg, és rengeteg angol tengerészt megöltek, Drake egy életre meggyűlölte a spanyolokat.

A kapitány abiciózusan tört felfelé Forrás: Getty Images

A hat angol hajóból csupán kettő élte túl a csatát, ezeket Drake és Hawkins irányította. I. Erzsébet királynő ekkor figyelt fel a fiatal, ám ambiciózus és tehetséges kapitányra. Úgy vélte, hogy Drake sikeres karib-tengeri portyái miatt képes lesz megvalósítani az Admiralitás terveit, amelyek Amerika csendes-óceáni partvidékének feltérképezéséről és az ottani spanyol kolóniák kirablásáról szóltak.

Nem akadt olyan tengerész, aki hasonló expedícióra vállalkozott volna

Erzsébet királynő a nyilvánosság előtt megpróbálta leplezni a Spanyolországgal való egyre ellenségesebbé váló viszonyt, így nyilvánvalóan hitt Drake.-ben, amikor 1572-ben őt jelölte ki erre az embert próbáló, titkos feladatra.

Francis Drake megítélése kettős volt az angol udvarban Forrás: Getty Images

És bár minisztere, Lord Burghley egyáltalán nem kedvelte a tengerészkapitányt, mégis beismerte, hogy csakis Drake lehet a leghatásosabb fegyver a spanyolok ellen.

A nevében felfedező úthoz, de valójában a csendes-óceáni „kalózhadjárathoz" Drake összesen öt hajót kapott a királynőtől,

amelyek közül a vezérhajó a később Golden Hind („Aranyszarvas") névre átkeresztelt Pelikán lett. Nem volt könnyű dolga, mert miután Ferdinánd Magellán portugál felfedező hajói 1519 és 1521 között már körbehajózták a világot, hosszú ideig nem akadt olyan tengerész, aki hasonló expedícióra vállalkozott volna.

Kevesen vállalkoztak arra, amire a portugál felfedező, Magellán Forrás-képillusztráció: Wikimedia Commons

Francis Drake-et azonban más fából faragták és bár néhányan csodálták az eredményeit és a bátorságát, mások pedig nehezteltek rá és határozottan népszerűtlen volt módszerei miatt, szerepe mégis létfontosságúnak bizonyult Anglia fejlődése és jövője szempontjából.

Mesés gazdagságot hozott Anglia számára Forrás: Pinterest

A spanyolok számára „El Draque" (a Sárkánykígyó) csak egy magabiztos kalózt jelentett, akinek a fejére II. Fülöp spanyol király 20 ezer dukát (mai értékben mintegy 8 millió dollár, azaz 22 milliárd forint) vérdíjat tűzött ki.

Felmerült, hogy átok ül a küldetésén

Drake expedíciója – sok más vállalkozáshoz hasonlóan – szerencsétlenül indult. Amikor a flottája első kísérletre 1577. november 15-én felszedte a horgonyt és elindult, hogy átvágja az Atlanti-óceánt, hhatalmas viharba került. A hajókban súlyos károk keletkeztek, ezért a kapitány a flottájával kénytelen volt visszatérni a kiindulási kikötőbe.

A Golden Hind replikája Forrás: Wikimedia Commons

A sérülések kijavítása után csak egy hónappal később, december 13-án indulhattak el újra a világ meghódítására Plymouth kikötőjéből.

Az öt hajó fedélzetén összesen 164 ember utazott, amihez a Zöld-foki szigeteknél egy portugáloktól zsákmányolt hajó is csatlakozott.

Dél-Amerikába érve azonban zendülés tört ki a legénység soraiban, ami miatt az egyik vitorlás visszafordult, miközben a tomboló atlanti viharok komolyan megrongálták a flotta többi egységét.

Drake nem riadt vissza a nehézségektől Forrás: Wikimedia Commons

Drake-nek hamarosan le kellett mondania két hajójáról, a Christopher-ről és a kétárbócos Swan-ról is, mivel sok embert veszített az óceán áthajózása közben; a vezérhajóját pedig annak korhadt, romos állapota miatt volt kénytelen felgyújtani. A kapitány ezért tette fel a kérdést, hogy vajon átok ül-e a küldetésén?

Drake útja Forrás: Wikimedia Commons

A kérdés több volt egyszerű aggodalomnál, hiszen újabb lázadás, kivégzés, személyes ellentétek, és hatalmi harcok kísérték az utat. A kapitány nem riadt vissza még attól sem, hogy számos ponton megsértse a törvényeket, csak hogy példát statuáljon a személyes hatalmáról.

Hazatérése után a királynő lovaggá ütötte

Őfelsége kalózkapitányának többször vált kilátástalanná a helyzete, ám ezzel nem törődve feltérképezte az amerikai kontinens nyugati partvonalát, kolóniákat alapított, spanyol gályákat fosztott ki, áthajózott a Csendes-óceánon, bejárta az indonéz szigetvilágot és őt tekintik az Antarktisz felfedezőjének is. Végül majdnem három év után, 1580. szeptember 26-án tért vissza egyetlen hajóval Plymouth kikötőjébe, a fedélzeten 59 életben maradt tengerésszel.

Erzsébet királynő hősként fogadta és lovaggá ütötte a tengerészkapitányt Forrás: Wikimedia Commons

Egyetlen hajójának mesés kincsekből álló rakománya azonban bőséges hasznot hozott a királynő számára, és kalandos vállalkozásával beírta magát a felfedezések történetének nagykönyvébe is.

Nem csoda, hogy I. Erzsébet királynő a kegyencei közé fogadta, 1581-ben lovaggá ütötte és Plymouth polgármesterévé tette, ami mellett számos birtokkal és tisztséggel halmozta el híres kalózkapitányát.

Bár Sir Francis Drake tehetős, gazdag és elismert polgárrá vált, nyughatatlan vérének köszönhetően tovább folytatta a vakmerő expedíciókat. Időközben félelmetes hírnévre tett szert az angolokkal rivális spanyol, portugál és francia hajósok körében, kitűnő stratégiai gondolkodását és tehetségét több tengeri csatában is megcsillogtatta, így többek között a nagy spanyol armada 1588-as Anglia elleni inváziójának visszaverésében is.

Francis Drake portéja az 1590-es évekből Forrás: Wikimedia Commons

1595-ben futott ki utolsó kalandozására, ám nem csak komoly vereséget szenvedett a mai Puerto Rico partjainál, hanem elkapta a vérhast is, ami végzetesnek bizonyult.

Sir Francis Drake, Őfelsége kalózkapitánya a következő év januárjában halt meg a Defiance fedélzetén.

Végakaratának, és az ősi tengerész szokásnak megfelelően testét a hullámsírba temették. Mivel Magellán a földkerülő útja során 1519-ben a Fülöp-szigeteken meghalt, őt tartják az első tengerészkapitánynak, aki a saját hajójával megkerülte a Földet.