Bizonyos kisméretű fajok szívesen élnek a magasfeszültségű oszlopok közelében és előnyben részesítik ezeket a környező mezőgazdasági területekkel szemben - derült ki a Cseh Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó intézetének kutatásából

Biodiverzitás és mezőgadaság

Számos faj számára a póznák körüli talaj is népszerű hely a telelésre. A 20. század második felében

intenzívvé vált mezőgazdaság hatására erőteljesen csökkent a vadon élő állatok érintetlen élőhelyeinek területe,

ami negatív hatással volt a rovarokra, a madarakra és az apróbb emlősökre. Martin Salek, a tanulmány szerzője az intenzív mezőgazdaság biodiverzitásra gyakorolt hatását helyezte a középpontba.

Sokkal több egérlyuk volt a villanypóznák közelében

A magasfeszültségű póznák kérdéskörével néhány éve foglalkozott, amikor a ragadozómadarak elhullási arányát vizsgálta a póznákkal való összeütközés következtében.
"Észrevettem, hogy sokkal több egérlyuk van a póznák közelében, mint máshol" - mondta el a CTK cseh hírügynökségnek. 

Martin Salek, a tanulmny vezetője.Forrás:https://www.researchgate.net/profile/Martin_Salek

Az elmúlt évben munkatársaival újabb kutatást végeztek Csehországban, és az alátámasztotta az elméletet. Kiderült, hogy ezeken a területeken a téli hónapokban sokkal többféle - és gyakran veszélyeztetett - rovar-, madár- és apró emlősfaj él, mint a környező mezőkön.
Az áramellátó rendszer, amely gyakran halálos veszélyt jelent a madarakra, egyben menedéket is jelenthet számukra és más fajokra. A kutatás eredménye az Agriculture, Ecosystems & Environment című szakfolyóiratban jelent meg.

(Forrás: MTI)