Mesterséges intelligencia fejezi be Beethoven 10. szimfóniáját

2019.12.16. 19:38

Csak néhány vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról, amelynek komponálását meghiúsította a német zeneszerző 1827-ben bekövetkezett halála. Most zenetörténészek és számítógépes szakemberek versenyt futnak az idővel, hogy  a zeneművet mesterséges intelligencia segítségével befejezzék Beethoven születésének 250. évfordulójára, amelyet 2020-ban ünnepel a világ.

Beethoven is áldását adná rá

"Lenyűgöző a haladás, még akkor is, ha a számítógépnek még igen sokat kell tanulnia" - idézte Christine Siegertet, a bonni Beethoven-ház archívumának vezetőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Beethoven harminchárom éves korában, 1803-banForrás: Wikimedia Commons

Siegert annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Beethoven áldását adná rá, mivel ő is kora újítójának számított. Hangsúlyozta, hogy a zenemű nem fogja veszélyeztetni Beethoven örökségét, nem fognak úgy tekinteni rá, mint életműve részére.  

A megszületett végső nagyzenekari változatot április 28-án fogják bemutatni Bonnban,

a zeneszerző szülővárosa az évfordulós ünnepségek középpontjában áll.

Már jövő hétfőn elkezdődnek az évfordulós ünnepségek

Az évfordulós ünnepségek már hétfő este, a 249. évfordulón megkezdődnek, december 16-át tartják a német zeneszerző születésnapjának.

Beethoven portréja (Joseph Karl Stieler, 1820)Forrás: Wikimedia Commons

A projektben gépi tanulási technológiát használnak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét,

és az most próbálja megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását a zeneszerző stílusában.

Barry Cooper brit zeneszerző és zenetörténész, aki maga is megpróbálta befejezni a 10. szimfónia első tételét 1988-ban, kételyeit hangoztatta.

Beethoven portréja 1815-bőlForrás: Wikimedia Commons

"Meghallgattam egy rövid elkészült részletet. Távolról sem hangzott úgy, mint Beethoven szándékának meggyőző rekonstruálása. De van még lehetőség a javulásra a további munka során" - mondta a Manchesteri Egyetem professzora.

(Forrás: MTI)