A fajok és élőhelyeik sokszínűségének Ausztriában tapasztalható drámai mértékű a csökkenése miatt biodiverzitás-vészhelyzetet hirdettek osztrák kutatók.

Az ősszel alakult Osztrák Biodiverzitás Tanács szerdán bemutatta a fajok kihalásának megállítása érdekében tett követeléseit. Ezek közé tartozik egy milliárdos keretösszegű biodiverzitási alap létrehozása és a téma elsődleges felvétele a kormánykoalíciós egyezménybe.
Ausztriában 47 ezer állat és mintegy 5 ezer növényfaj honos, tájegységeinek sokszínűsége miatt Közép-Európa fajilag legsokszínűbb országa.

Ez a sokszínűség azonban drámai módon visszaesett

- mondta el Franz Essl, a Bécsi Egyetem munkatársa, a neves kutatók által alapított Osztrák Biodiverzitás Tanács vezetői testületének tagja. 

Thayatal Nemzeti Park Ausztiában.Forrás: https://www.nationalparksaustria.at/en/pages/default.aspx#

Példaként megemlítette a Birdlife madárvédelmi szervezet adatait, amelyek szerint mindössze 20 év alatt a költőmadarak 42 százaléka tűnt el a megművelt osztrák területekről, és minden harmadik faj a veszélyeztettt fajok vörös listáján szerepel.

Nem csak klímaválság van, a biodverzitáy is nagy mértékben csökken

Az osztrák környezetvédelmi hatóság szerint a Natura 2000 nevű természetvédelmi egyezmény alapján védelemre szoruló fajoknak és élőhelyeknek 80 százaléka van "nem megfelelő védettségi állapotban".
Miközben a klímakrízis eljutott az emberekhez, még nincsenek tudatában a biodiverzitás-válságnak - hangsúlyozta Christian Sturmbauer, a Grazi Egyetem zoológusa.

Vadmacska a Thayatal Nemzeti Parkban.Forrás: https://www.austria.info/hu/uti-tervek/tavak-es-tajak/feltoltodes-ausztria-legszebb-erdoiben

Mint kifejtette, a jelenlegi célkitűzések, stratégiák és intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy Ausztria faji sokszínűségét megőrizzék a következő generációk számára, ezért a független grémium öt alapkövetelést fogalmazott meg. Felszólítják a képviselőházat, hogy ismerjék el a klíma- és biodiverzitás-krízist és hirdessenek biodiverzitás-válságot.
"Ez egy szimbolikus, de fontos lépés, amellyel elismerik a jelenséget és a tényt, hogy a jelenleg alkalmazott intézkedések nem elegendőek a krízisek kezeléséhez" - mondta Essl.
A szakértők szerint a konkrét intézkedések finanszírozásához egy egymilliárd eurós alapot kell létrehozni. A faji sokszínűség csökkenésének megállítását nemzeti célként legkésőbb 2030-ig a kormányegyezményben rögzíteni kell - fejtette ki a grémium. 

Sturmbauer a problémák között kitért Ausztria intenzív földhasználatára,

melynek keretében napi 12 hektárt betonoznak le. "Ausztria úgy bánik a forrásaival, mintha nem lenne holnap" - fogalmazott.

Ausztia Tirol tartományában található rovarok és virágzó növények.Forrás: MYN/Niall Benvie/NATURE PICTURE LIBRARY/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library/Myn/Niall Benvie/Nature Picture Library/Science Photo Library

A fajok kihalásának következményei "indirektek és összetettek, összességében azonban képesek arra, hogy aláássák a társadalmi alapokat" - emelte ki Essl. "Az érintetlen ökoszisztémák egyfajta védelmi hálóként működnek a társadalom számára, az élelmiszertermelés biztosítójaként és a természeti veszélyek elleni védelemként" - mondta. Hozzátette: a klímavédelem csakis érintetlen ökoszisztémákkal működhet.
(Forrás: MTI)