Háromezer-ötszáz éves királysírokat tártak fel Görögországban

2019.12.18. 12:32

Nagyjából 3500 évvel ezelőttről való, két monumentális királysírt fedeztek fel amerikai régészek egy mükénéi kultúrához tartozó palota szomszédságában a dél-görögországi Peloponnészosz régióban - jelentette be a görög kulturális minisztérium.

A tárca kedd esti közleménye szerint a bronzkori püloszi palota mellett lévő föld alatti, kupolás sírok (tholosz) teteje az ókorban beomlott, aminek következtében a kamrák annyira megteltek földdel és törmelékkel, hogy megközelíthetetlenné váltak a fosztogatók számára.

A két sírt ugyanakkor már korábban többször feldúlták, nem úgy, mint egy másik mükénéi sírt, amelyet 2015-ben fedeztek fel a közelben, benne nagy mennyiségű arany-, valamint ezüstkinccsel, ékszerekkel, és amelybe feltehetőleg Pülosz egy korai uralkodóját temették.

A most feltárt sírokban egy - bikákat és árpakalászokat ábrázoló - arany pecsétgyűrűt, valamint egy Hathor egyiptomi istennőt ábrázoló aranyamulettet találtak a régészek, akik szerint a leletek a bronzkori kereskedelmi és a kulturális kapcsolatokról árulkodnak.

A sírból előkerült aranytárgyak egyike, egy függőForrás: AP/Copyright 2018 Frode Kvalo/Greek Culture Ministry

A minisztérium szerint a felfedezés jelentőségét az adja, hogy értékes információkkal szolgál a mükénéi kultúra (i.e. 1650-1100) korai szakaszáról.

A nagyobbik sír padlószinti átmérője 12 méter, kőfalainak magassága 4,5 méter, ami kevesebb mint a fele az eredeti magasságuknak. A másik sír nagyjából kétharmad ekkora és falai két méter magasra nyúlnak.

Mindkét tholoszt az elmúlt két évben fedezték fel a Cincinnati Egyetem régészei.