Állatvédők 11 orángutánt engedtek szabadon a vadonban Indonézia Közép-Kalimantan tartományában hosszan tartó rehabilitáció után.

A The Borneo Orangutan Survival Foundation közlése szerint 2012 óta összesen 462 orángutánt engedtek szabadon Közép- és Kelet-Kalimantan, vagyis Borneó Indonéziához tartozó erdeibe, az állatok természetes élőhelyre.
A majmokat ketrecekben vitték a Bukit Baka Bukit Raya nemzeti parkba. Az út a Nyaru Menteng Orangutan Rehabilitációs Központból egy napig tartott szárazföldön és vízen.
Három orángutánt - egy nőstényt és egy anya-csecsemő párost - Thaiföldről költöztettek vissza Indonéziába 2008-ban és 2016-ban. 

Az utazás alatt 2 óránknt megálltakh hogy ellenőrizzék az orángutánok állapotát és enni, inni adjanak nekik.Forrás: https://orangutan.or.id/in-the-final-release-of-2019-11-more-orangutans-return-to-wild/

"Három olyan orángutánt is szabadon engedhettünk, melyeket Thaiföldről költöztettünk haza. Ez azt mutatja, hogy van remény, amíg a visszaköltöztetés korra, a tanulás képességére, a természetes képességek kialakulására és

a rehabilitációs folyamatra vonatkozó követelményei teljesülnek"

- mondta el Adib Gunawan, a közép-kalimantani természetvédelmi hatóság munkatársa.
A rezervátumban élő, rehabilitált orángutánpopuláció egyedszáma a héten szabadon engedett állatokkal együtt 163-ra emelkedett.

Forrás: https://orangutan.or.id/in-the-final-release-of-2019-11-more-orangutans-return-to-wild/

Indonézia három orángutánfaj otthona: itt él a borneói orangután (Pongo pygmaeus), a tapanuli orangután (Pongo tapanuliensis) és a szumátrai orangután (Pongo abelii). Mindhárom fajt súlyosan veszélyezteti a nagy mértékű erdőirtás és az őserdő elfoglalása.
(Forrás: MTI)