Egymilliméteres Dávid-szobrot készítettek a Zürichi Egyetem kutatói

2019.12.20. 15:05

Michelangelo Dávid szobrának miniatűr másolatát készítették el a zürichi műszaki egyetem (ETH) kutatói, akik az általuk kifejlesztett különleges háromdimenziós nyomtatási módszer lehetőségeit akarták ezzel bemutatni.

A szobor talapzatával együtt csupán egy milliméter magas, és nem márványból készült, mint a reneszánsz géniusz 5,7 méteres szobra, hanem rézből.
Az ETH bioszenzorok és bioelektronika laboratóriumának professzora, Tomaso Zambelli vezette kutatócsoport néhány éve fejlesztette ki azt a 3D-s technológiát, amellyel nanométer és a mikrométer nagyságú fémszerkezeteket készíthetnek. 

A tiszta vörösrézből készült 3D-s nyomtatású miniatűr 1 milliméter magas Dávid szobor különböző nézetekből.Forrás: https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2019/12/michelangelos-david-shrunk-to-millimeter-size.html

A folyamat alapvető alkotó eleme egy mikropipetta, amelyet összekötöttek egy konzolos tartóval, ez teszi lehetővé, hogy megfigyeljék azt az erőt, amellyel a pipetta hegye érintkezik az anyaggal. Ily módon a kutatók képesek

elektromechanikusan olvasztott fémeket juttatni egy elektromos áramot vezető anyagra nagy pontossággal.

A folyamatot automatizáló optikai erőmérőnek köszönhetően rétegről rétegre lehet miniatűr fémszerkezetet építeni.  Giorgio Ercolano továbbfejlesztette ezt a technológiát, különösen a folyamat gyorsaságát illetően - olvasható az egyetem honlapján.

Az 1 milliméteres és 5.17 méteres márványból készült eredeti Dávid szobor.Forrás: https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2019/12/michelangelos-david-shrunk-to-millimeter-size.html

Korábban a kutatók főként csak kicsiny oszlopokat vagy gyűrűket készítettek ily módon. "A módszer azonban lehetővé teszi, hogy mindenféle bonyolult szerkezetet és geometriát nyomtassunk" - mondta Ercolano, aki kollégáival a Micromachines című folyóiratban mutatta be eredményeiket.
Ercolano két méretben készítette el a Dávid-szobrot: ez első egy milliméter magas, a második egytizeddel kisebb. A kisebb szobor akkora, mint a nagyobb talapzata. 

A 0.1 milliméteres Dávid szobor.Forrás: https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2019/12/michelangelos-david-shrunk-to-millimeter-size.html

Ez a nyomtatási folyamat leginkább az elektronikai ipar érdeklődését keltheti fel. A gyártók ezzel a módszerrel összekapcsolhatnak számítógépes chipeket vagy még pontosabban képesek helyreállítani mikroelektronikai rendszereket. Más fémeket - mint a platina, az arany, a nikkel és az ezüst - is fel lehet használni hozzá, de a rézre van a legnagyobb kereslet. "Tíz érdeklődőből kilenc a rézről kérdez" - mondta Ercolano.

(Forrás: MTI)