Kiderült, mi okozta a rejtélyes e-cigaretta-járványt

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
A showgirl exhales vapor as she tries an e-cigarette during the First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) in Beijing, China, 23 July 2015. The First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) opened Thursday (23 July 2015) at the China International Exhibition Center amid the country's tighter control of smoking. The three-day exhibition has attracted more than 300 companies from over 10 countries or regions to exhibit their products, including 10 global high-end e-cigarette brands, top 10 e-liquid brandsn. While health benefits of e-cigarettes and vapor products are largely still undetermined and up for argument from many sectors, the market for these products are reportedly growing around the world.
Vágólapra másolva!
Egyre több bizonyíték utal arra, az E-vitamin-acetát adalékanyag a THC-tartalmú (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) e-cigaretta termékekben fontos szerepet játszik az e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedésekben az Egyesült Államokban - derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) által kiadott több jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az e-cigarettával összefüggő, nyáron kezdődött járványban eddig több mint 2500-an szorultak kórházi kezelésre, 54-en meghaltak a CDC adatai szerint. Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettese elmondta, a bizonyítékok azt jelzik, hogy az E-vitamin-acetátot egyre inkább hozzáadták adalékanyagként a THC-tartalmú e-cigaretta töltőanyaghoz június óta, amikor a járvány felütötte a fejét.

Schuchat szerint a THC-szívása "nagyban megmagyarázza" az akut esetek nagyszámú növekedését, ami a nyár végén csúcsosodott ki, ez azonban nem jelenti azt, hogy a nikotin tartalmú e-cigaretták teljesen biztonságosak.

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett egyik jelentés szerint az e-cigarettával összefüggő akut tüdőbetegségek meredeken emelkedtek június eleje óta és szeptemberben érték el tetőpontjukat, azóta a sürgősségei osztályokra kevesebb ilyen beteg érkezik, de még mindig több, mint a járvány júniusi kezdetekor.

Forrás: Imaginechina/Chen Xiaogen

A tudománoos folyóiratban közzétett másik jelentésükben a kutatók közölték, hogy az ilyen betegek tüdőmintáinak további elemzése megerősítette azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek az E-vitamin-acetátra mutattak, mint a megbetegedések okozójára.

16 szövetségi állam betegei tüdőszövetmintáinak vizsgálatából kiderült, hogy a THC-tartalmú e-cigarettát szívók 94 százalékának szövetmintájában van jelen az E-vitamin-acetát.

Egy másik jelentésében a CDC felhívta a figyelmet arra is, hogy december 10-ig 2409 megbetegedést jelentettek a központnak, közülük 31 kórházból elengedett megbetegedett újra, és került vissza kezelésre, és heten meghaltak röviddel az után, hogy kiengedték őket a kórházból. Utóbbiak általában 50 évesek vagy idősebbek voltak.

(MTI/Reuters)