Azt már régóta tudjuk, hogy a kutyák az egyik leghűségesebb lények, akik valaha a bolygón jártak. Nem véletlenül lettek ők a legjobb barátaink, akik néha nem csak az életünket mentik meg, hanem hihetetlen dolgokat is művelnek. Most egy tudományos kutatás arra is rávilágított, hogy rendelkeznek valamiféle hatodik érzékkel, amivel mi nem. Négylábú kedvenceink így tudják megkülönböztetni a rossz embereket a többiektől.

Képesek észlelni, ha valaki megbízhatatlan

A kutyák és az emberek között fennálló, több évezredes barátság ellenére még mindig számos olyan kérdésünk merül fel négylábú barátainkkal kapcsolatban, amelyekről még mindig nem tudunk eleget. Azt azonban szinte minden kutyatulajdonos megerősítheti, hogy házikedvenceik megismerik a jó embereket és hogy a szimatukban szinte száz százalékosan meg lehet bízni.

Már egész korán megmutatkoznak a hasonlóságokForrás: Shutterstock

Egy japán kutatócsoport azonban most azt is kijelentette, hogy a kutyák többet tudnak, mint amit néha mutatnak felénk.
A kutyák képesek kiszimatolni, hogy valaki méltó-e a bizalmukra vagy sem – mondta Akiko Takaoka, a japán Kyotó Egyetem professzora, az úttörő kutatás vezetője. – Az ebek nem bíznak azokban, akik egyszer már átverték őket, illetve azt is képesek észlelni, ha valaki megbízhatatlan.

Négylábú kedvenceink tehát képesek megkülönböztetni a rossz embert a többiektől és
bár nem tévedhetetlenek, felismerik az egyszerű rossz cselekedeteket. Ráadásul sokkal fogékonyabbak az emberi rezgésekre és érzelmekre, mint más állatok, például a macskák.

Felhasználják a korábbi tapasztalataikat

A japán kísérleti vizsgálatban összesen 34 kutya vett részt, és három részfeladatot kellett teljesíteniük. Az első körben a teszteket vezető kutatók egy tálba ételt rejtettek el és a kutyáknak a testjelzéseket és parancsokat követve kellett eljutnia ahhoz.

Megérzik azt, hogy valaki megbízható vagy semForrás: Shutterstock

A második fordulóban ugyanazok az ebek és kiképzőik vettek részt, ahol egy olyan tálat mutattak, amiben ezúttal nem rejtettek ételt. A kísérlet során az összes kutya automatikusan odarohant az üres konténerekhez (mert azt hitték, hogy abban a korábban tapasztalataikhoz hasonlóan finomságokat találnak), ám odaérve csalódniuk kellett.

A teszt harmadik és utolsó részében a kutyák már nem követték a kiadott parancsot, mert az előzetes benyomásaik és tapasztalataik alapján megállapították, hogy az illető nem megbízható.

A reakcióik gyakorta kiszámíthatóakFotó: Tuba Zoltán [origo]

Nagyon meglepődtünk azon, hogy a kutyák ennyire rövid idő alatt képesek voltak leértékelni egy ember megbízhatóságát – mutatott rá a kutatás vezetője. – Azt is bizonyítja, hogy a négylábú kedvenceink miként tudják a korábbi tapasztalataikat felhasználni annak felismerésében, hogy valaki tényleg megbízható-e vagy sem.

A másodperc töredéke alatt reagálnak

Amellett tehát, hogy a kutyák intelligensek és rendelkeznek egyfajta hatodik érzékkel, rendkívül fogékonyak az emberi érzelmek bonyolultságára.

A kutyák nem bíznak azokban, akik egyszer már átverték őketForrás: Jeki Gabriella

A kutyáknak kifinomultabb a társadalmi intelligenciájuk, mint azt valaha gondoltuk volna – tette hozzá Akiko Takaoka. – Ez az úgynevezett társadalmi intelligencia szelektíven fejlődött ki az emberekkel való hosszú, közös életútjuk során.

Ennek van persze a dolognak egy biológiai vonulata is; ugyanis amikor valakinek például rosszak a szándékai, akkor gyorsabban ver a szíve, megnő az adrenalin termelése és fokozottabban izzad. Ezt a kutyák azonnal megérzik és a másodperc töredéke alatt reagálnak rá. Emellett négylábú kedvenceink képesek érzékelni a környezetünkben tapasztalható alapvető hangulatot, sőt annak változását is.

Nem „állnak szóba" azzal, aki nem szimpatikus

Takaoka tanulmánya azonban nem az egyetlen kísérleti kutatás, amely igazolja a kutyák azon képességét, hogy meg tudják mondani, valaki megbízható vagy sem, tehát „első szaglásra" jó vagy rossz ember.

El tudják dönteni, hogy ha valaki megbízhatatlanForrás: pexels.com

A Neuroscience and Biobehavioral Review folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók például rámutatnak, hogy a kutyák puszta megfigyeléssel el tudják dönteni, hogy megbízhatnak-e valakiben. A kísérlet során a résztvevőket három részre osztották: kutyatulajdonosokra, segítőkész idegenekre és negatívan reagáló idegenekre. Mint kiderült, a kutyák jól olvassák a szociális jelzéseket is: nem csak tétováztak a kevésbé segítőkész idegenekkel kapcsolatban, de nem is fogadtak el tőlük semmit. A vizsgálatba bevont egyetlen eb sem „állt szóba" azokkal az emberekkel, akik „rosszul bántak" a gazdáikkal.

A négylábú kedvenceink megkülönböztetik a rossz embereket a többiektőlForrás: pexels.com

Nyilvánvaló, hogy a kutyák nagyon intelligens és összetett lények, sokkal inkább, mint azt valaha is sejtettük– mondta Brian Hare, a Dognition online portál tudományos vezetője. – Képesek megérteni és olvasni az emberi gesztusokból és jelzésekből.

Hozzátette: gyakran talán egyszerűen csak figyelnek és ezáltal tudják, hogy kiben bízhatnak és eszerint cselekednek.