Kínai turisták felmásztak egy törékeny világörökségi sziklára

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kínában számos természeti világörökségi helyszínt védenek
Vágólapra másolva!
Börtönre és negyedmilliárd forintnyi pénzbüntetésre ítéltek Kínában három turistát, akik 2017 áprilisában Csöcsiang tartományban, a világörökségi védelem alatt álló Szancsing Nemzeti Parkban megrongáltak és megmásztak egy 128 méter magas sziklát, amely legkeskenyebb pontján mindössze hét méter széles
Vágólapra másolva!

A belföldi turisták 26 helyen fúrtak lyukat a Dzsumang (Óriáspiton) szikla oldalába, hogy köteleiket azokhoz erősítve felmászhassanak a keskeny és törékeny gránitoszlop tetejére, mit sem törődve a személyzet figyelmeztetésével.

Kínában számos természeti világörökségi helyszínt védenek Forrás: [email protected]/Darren Peets

Kínai geológusok szerint a sziklamászók súlyosan megrongálták a különleges természeti képződményt, mert

a furás okozta repedések felgyorsíthatják a 300 millió év alatt kialakult kőoszlop erózióját, és sziklaomlás veszélyét idézhetik elő.

A szomszédos Csianghszi tartományból érkezett turistákat hétfőn 6 millió jüan (253 millió forint) pénzbírsággal sújtották, a trió két férfitagja közül az egyiket egy év, a másikat fél év börtönre ítélték.

Egykor a tartományon át vezetett a kínai alföldről, illetve a Jangce folyó völgyéből délre vezető főút, ami stratégiai jelentőségű volt minden korban. A vidék időszámításunk előtt 1 000 tájára kapcsolódott be a kínai kultúra életébe és több világörökségi helyszínnek ad otthont.

(MTI/Origó)