Nőgyógyászati és onkológiai tabutémákról szól a januári Semmelweis-egészségnap - hangzott el az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió csütörtök reggeli közös műsorában.

Még mindig nagyon sok a téves információ

Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának főorvosa elmondta, a rendezvényen olyan témákkal is foglalkoznak, mint a meddőség, az endometriózis valamint  más nőgyógyászati betegségek és szűrővizsgálatok.

A Semmelweis Egyetem nemcsak komoly tudományos kutatómunkát végez, hanem rendszers felvilágosító tevékenységet is folytatForrás: Semmelweis Egyetem

Hangsúlyozta: a rákbetegség még mindig tabutémának számít, nehezen beszélünk róla, sok a téves információ, és nagy az ijedtség, amikor kiderül a betegség.

Ráksejtet megtámadó fehérvérsejtekForrás: Science Photo Library/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

Ezért fontosnak tartja, hogy a betegek tájékozottak legyenek például az egészségtudatos életmódról

vagy arról, miért fontosak a szűrővizsgálatok, mit tartalmaz egy szövettani lelet, miként lehet megtanulni az emlővizsgálatot, és mi a teendő, amikor kiderül, hogy valakinek egy pajzsmirigygöbje van.

A rendszeres szűrések miatt egyre jobbak az életkilátások

Borbényi Erika szerint mióta intenzívebb az emberek részvétele a szűréseken, azóta az életkilátások, a gyógyítási lehetőségek is egyre jobbak a emlődaganatok, a rákos megbetegedések terén.

Hazánkban az Európai Unió tagállamaihoz képest még mindig kedvezőtlenek az onkológiai betegségekben szenvedők arányaForrás: AFP/Philippe Huguen

Fontosnak nevezte, hogy mindenki, az is, aki egészségesnek gondolja magát,

menjen el szűrővizsgálatokra.

Hozzátette: az egészségnapon lesz táplálkozási tanácsadás és a stressz feldolgozásáról szóló előadásokat is tartanak.