Kinyílt a világ legnagyobb virágja, egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén, indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak.

Kinyílt  bűzvirág Szumátrán

A rafléziának öt vöröses barnás, halvány foltokkal tarkított szirma van, amelyek egy hatalmas kelyhet alkotnak. Átmérője 111 centiméter, azaz négy centiméterrel nagyobb, mint az eddigi legnagyobb ilyen virág, amelyre Nyugat-Szumátrán néhány éve bukkantak.
"Ez a legnagyobb raflézia tuan-mudae, amelyet eddig feljegyeztünk" - mondta Ade Putra, az Agam környezetvédelmi szervezet illetékese. 

A raflézia (Rafflesia tuan-mudae) 1 hétig virágzik, majd elhervad és elrohad.Forrás: https://phys.org/news/2020-01-biggest-bloom-world-largest-indonesia.html

A virágzás mintegy egy hétig tart, utána elszárad és elrohad a virág - tette hozzá.
A raflézia Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta nevét, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában.
A raflézia honos számos délkelet-ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken, ahol száz centiméter volt az eddigi legnagyobb virág átmérője.

A raflézia (Rafflesia tuan-mudae) számos délkelet-ázsiai országban honos, például a Fülöp-szigeteken.Forrás: https://phys.org/news/2020-01-biggest-bloom-world-largest-indonesia.html

A raflézia egy parazita, más növényeken, fákon élősködik. Mintegy 10 hónap alatt nő meg bimbója. Kinyílt virágja a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok porozzák be.
(Forrás: MTI)