Először figyeltek meg brit kutatók eszközhasználatot tengeri madaraknál. Egy lunda bottal próbálta meg eltávolítani magáról az élősködőket. Az esetet videón rögzítették a szakemberek.

Öt évvel ezelőtt az Oxfordi Egyetem kutatója, Annette Fayet különös megfigyelést tett Wales egyik szigetén: egy ismert tengeri madár, a lunda (Fratercula arctica) felkapott egy botot és megvakarta vele a hátát. A tudós részletesen leírt mindent, de fotót nem tudott készíteni az állatról. Egészen a közelmúltig.

2018-ban ugyanis ismét tanúja volt az esetnek, ezúttal az izlandi Grímsey szigeten. Hála a gondosan elhelyezett kameracsapdáknak, több órányi anyagot sikerült rögzíteni a lundák viselkedéséről.

A videón egyértelműen látszik, hogy a madár megpillantja, majd csőrével felkapja a botot, és megvakarja az eszközzel a mellkasát. Az is vitathatatlanná vált, hogy az állat az ágat nem a fészeképítéshez akarta felhasználni.

A viselkedés minden jelenleg ismert definíció alapján eszközhasználatra utal" – nyilatkozta az Independent magazinnak az Oxfordi Egyetem zoológusa, Alex Kacelnik, aki nem vett részt a kutatásban.

A szakemberek már számos madárfajnál figyeltek meg eszközhasználatot, a mostani azonban mégis különleges abból a szempontból, hogy célja nem élelemszerzés, hanem testápolás volt. A megfigyelés idején ugyanis a Grímsey szigeten feltűnően magas volt a kullancsok száma, így erősen valószínű, hogy a madár a botot az élősködők eltávolítására használta.

A kutatók szerint tengeri madaraknál még sosem sikerült eszközhasználatot megfigyelni. Az esetet leíró tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóiratban jelent meg.