Szélsőséges időjárási körülmények súlyosbították a bozóttüzeket Ausztráliában szombaton, Sydney egyes részein a hőmérséklet meghaladta a 48 Celsius-fokot, a szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 80 kilométert is.

A száraz forróságban egyre jobban terjednek a futótüzek a kontinensen

A meteorológiai intézet megerősítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Penrith elővárosban szombaton 48,9 Celsius-fokot mértek, ez nemcsak sydneyi rekord, szombaton ez volt a világ legmelegebb pontja. Canberrában szintén új rekordot 44 Celsius-fokot mértek. Scott Morrison kormányfő bejelentette, hogy 3000 tartalékost mozgósítanak a lángok elleni küzdelemhez.

Tűzoltóautó az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűznél 2019. december 19-én, amikor szükséghelyzetet hirdettek az államban az erdőtüzek és a rendkívüli hőség miattForrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

A tartalékosok behívása először történik meg az ország történelmében

- mutatott rá Linda Reynolds védelmi miniszter. Victoria és Új-Dél-Wales államok part menti vidékein a legsúlyosabban érintett részeken megszakadt a telefon-, az internet- és az áramszolgáltatás.

Bozóttűz AusztráliábanForrás: Thomas Schoch/wikipedia.org

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a legnépesebb - 8 milliós lélekszámú - államban és legnagyobb városában,

Sydneyben áramszünetek várhatók, miután a tűzben két transzformátorállomás is leégett.

Twitter-üzenetében az állam energiaügyi minisztere felszólította a lakosságot, hogy csökkentse az áramfogyasztást.

Egyre több helyen rendelik el a szükségállapotot

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke újságírók előtt kijelentette, hogy a komoly veszély és a sok, szükséghelyzetet kiváltó tűz miatt nem tanácsolja a lakosoknak, hogy bárhova elinduljanak. Az államban vasárnapra teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

A lángok hetek óta tombolnak Ausztráliában. Victoriában az állam történelmében most először rendeltek el szükségállapotot, míg Új-Dél-Walesben november óta már a harmadik szükségállapotot rendelték el, ezúttal egy hétre.

Kiégett lakóépület maradványai az Új-Dél-Wales szövetségi állambeli Cobargóban 2020. január 1-jén.Forrás: MTI/EPA-AAP/Sean Davey

Új-Dél-Walesben 148 helyen ég a bozót, 11 tűzesetnél vészhelyzet alakult ki: a lángok olyan kiterjedtek, hogy már túl késő elmenekülni, a helyszínen kell menedéket keresni. Victoriában több mint 50 tűz ég, 14-nél van vészhelyzet. Szombaton újabb két ember vesztette életét a bozóttüzekben.

Szeptember óta 23 ember halt meg a katasztrófában.

 

Tűz tombol Sidney délkeleti körzetébenForrás: AFP/Peter Parks

Két ember a Dél-Ausztrália államhoz tartozó Kenguru-szigeten halt meg, ahol december 20. óta tombolnak a lángok, de péntek este nagyon súlyosra fordult a helyzet az állam miniszterelnöke, Steven Marshall szerint. A harmadik legnagyobb ausztráliai szigeten 150 ezer hektár áll lángokban, turistalátványosságok és egy látogatóközpont is ég.

Sydney külső kerületei is veszélybe kerülhetnek

Délkelet-Ausztrália tengerparti városaiból emberek tízezreit menekítették ki, a rendkívüli hőhullám és az erős szelek miatt.

A tűzoltóság szerint ez az ország történelmében békeidőben történt legnagyobb evakuálás.

 

A bozóttűz füstjében közlekedő komp Sydneyben 2019. december 19-énForrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Az ausztrál hadsereg szombaton folytatta a Victoria állambeli Mallacoota város tengerpartján rekedt mintegy 4000 ember kimentését. Victoriában hat embert tartanak eltűntként nyilván.

ausztrál bozóttűzForrás: Metro

Shane Fitzisimmons új-dél-wales-i tűzoltósági vezető elmondta: attól tart, hogy a Sydneytől 80 kilométerre délnyugatra fekvő Green Wattle Creek folyónál tomboló tűz, amely már több mint 264 ezer hektárnyi területet pusztított el, elérheti Sydney nyugati elővárosait.

Szeptember óta pusztít a megállíthatatlan tűzvész

Ausztrália mind a hat államában pusztítanak a lángok, a bozóttüzek idén a szokásosnál korábban, szeptemberben kezdődtek.

Az ország további közigazgatási egységei közül a Canberrát magában foglaló szárazföldi területet - az Ausztráliai Fővárosi Területet - megkímélték a lángok.

Tűzoltó egy juhnyáj mellett az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűz füstjébenForrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Eddig több mint 1500 ház égett le,

a lángok több mint 5,25 millió hektáron pusztítanak Ausztráliában.

Augusztusban az Amazonas-vidéken 2,5 millió hektár lett a lángok martaléka, Kaliforniában pedig 2018-ban - az Egyesült Államok e tagállamának legsúlyosabb erdőtüzeiben - 800 ezer hektárnyi terület pusztult el.

(Forrás: MTI/dpa/Reuters/AFP)