Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt

2020.01.06. 18:38

Ritkábban fognak befagyni a széles folyók a klímaváltozás miatt egy friss elemzés szerint.

Folyamatosan csökken a jéggel fedett felszín aránya

Mivel a befagyott folyókat télen gyakran használják szállítóútvonalként a távoli területek ellátására, a jégtakaró visszahúzódása hatással lehet a hideg régiók életére - emelték ki a szakértők a Nature című tudományos folyóiratban.

Negatívan befolyásolhatja az ökoszisztémákat, ha elmaradnak a tavaszi áradások, amelyek a jég olvadásával alakulnak ki.

Ráadásul az időnként 87 ezer négyzetkilométert is elérő kiterjedésű jégtakaró valószínűleg nagy mennyiségű üvegházhatású gázt tart vissza attól, hogy a légkörbe jusson. Az elmúlt három évtizedben globálisan átlagos 2,5 százalékponttal csökkent a jéggel fedett folyófelszínek aránya - írták a kutatók. 

A jeges Duna.Forrás: Szomor Anikó

A leginkább érintett területek Tibet, Kelet-Európa és Alaszka felföldjei.

Xiao Yang, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója és munkatársai több mint 400 ezer műholdképet elemeztek az 1984 és 2018 közötti időszakból és ezekből alkottak a jövőre vonatkozó modelleket.

Az északi félteke folyóit érinti a változás

 

Munkájukban a széles vízfolyamokra koncentráltak. Lineáris összefüggést találtak a felszíni levegő hőmérséklete és a folyók jégpáncélja között és arra jutottak, hogy egy viszonylag mérsékelt klímaváltozás mellett a folyók jégtakarója az északi féltekén a 2009-2029 közötti időszakhoz képest 2080-2100-ra 2,4 százalékponttal fog csökkenni március hónapban.

Zajlik a jég a Dunán.Forrás: Szomor Anikó

Augusztusban a csökkenés mértéke 0,2 százalékponttal kevesebb. A változásban szinte kizárólag az északi félteke folyói érintettek.

(Forrás: MTI)