Több állatfajnak is bizonytalan a jövője az ausztrál bozóttüzek miatt

2020.01.06. 19:10

Több ezer koalával és kenguruval végeztek a bozóttüzek az "ausztráliai Galápagos-szigetekként" is emlegetett Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált.

Csak itt több ezer koala pusztult el eddig

A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban. A Kangaroo Island Wildlife Park társtulajdonosa, Sam Mitchell szerint

több ezer koala veszett oda a szigeten tomboló erdőtűzben,

ami azért is különösen nagy veszteség, mert ezt a populációt döntően egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-50341210

A széljárásnak köszönhetően Mitchell vadasparkját megkímélték a lángok.

A férfi és felesége jelenleg 18 megégett erszényesről gondoskodik, ám sokat el kellett altatniuk.

A Kangaroo Island Land for Wildlife nevű nonprofit szervezet munkatársa, Heidi Groffen mindeközben csak remélni tudja, hogy a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj legalább néhány példányának sikerült menedéket találnia a lángok elől a sziklarepedésekben.

A ritka faj egész populációja kipusztulhatott

A Sminthopsis nemzetség Kenguru-szigeti titokzatos képviselőjének megfigyelésére felállított állomások mindegyike odaveszett a tűzben.

Koala a bozóttúz után.Forrás: https://www.abc.net.au/news/2019-11-15/donations-to-help-fire-ravaged-port-macquarie-koalas/11707276

Groffen szerint a nagyjából 300 egyedet számláló populáció egésze elpusztulhatott,

mivel az állat túl kicsi ahhoz, hogy megszökjön a lángok elől.

"Még ha van is túlélő, mostanra nem maradt számukra táplálék" - mondta az ökológus, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül néhány állatot biztonságba helyezniük, mielőtt túl késő lesz.

A Sminthopsis aitkeni a Kenguru-szigetek kritikusan veszélyeztetett emlőse.Forrás: https://theconversation.com/australian-endangered-species-kangaroo-island-dunnart-20841

Ugyancsak bizonytalan a jövője a barnafejű hollókakadunak (Calyptorhynchus lathami).

Az egykor Dél-Ausztráliában honos madár természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt szorult vissza a szigetre.

Daniella Teixeira, a Queenslandi Egyetem doktorandusza szerint noha a madaraknak van a legjobb esélyük a menekülésre tűz esetén, a megmaradt barnafejű hollókakaduknak nagy eséllyel nem lesz elegendő táplálékuk a szigeten.

A barnafejű hollókakadu (Calyptorhynchus lathami).Forrás: https://australianmuseum.net.au/learn/animals/birds/glossy-black-cockatoo/#gallery-thumbnail

Teixeira szerint az elmúlt 25 évben

150-ről nagyjából 400 egyedre sikerült növelni a sziget barnafejű hollókakadu-populációját,

ám a lángok mindössze egyetlen hét alatt elpusztították negyed évszázad erőfeszítéseit.

(Forrás: MTI)